fredag 6. mars 2020

Svarthavre

Ble virkelig imponert over smaken på svarthavre. Veldig stor forskjell fra vanlig havre. Kommer definitivt til å bli fast gjest på frokostbordet her. Det er cirka prosent mer umettet fett og prosent mindre karbohydrater i svarthavre enn i vanlig hvit havre. Vi er med i hele prosessen, fra selve dyrkingen av kornet til salget av melet.


Betaglukan er det som gjør havre til en av verdens sunneste matvarer.

Betaglukan gjør at havren blir ekstra tregt fordøyet og bidrar til en treg økning av blodsukkeret. Svarthavre inneholder også det sunne kostfibret betaglukan. Det betyr at du holder deg mett lenger. I denne oppskriften brukes svarthavre sammen med blåbær og kokos.


Havregryn som er kuttet med kniver – steel cut – gir en annen konsistens enn vanlig valsede havregryn. Den Sorte Havre lager lettkokt (tynnvalset) havregryn basert på 1 fullkorn fra urkonet svarthavre. Dette kornet har vært dyrket i Norge tilbake til vikingtiden og er optimalt tilpasset vårt klima.


Korn- og kyllingbonde Lars Otto Grundt på Huseby i Eidsberg regner med å drive mer lønnsomt ved å satse på en organisk og sirkulær driftsmodell, med svarthavre som pilotvekst.

Jeg prøvde meg på svarthavre for ti år siden. Hästar som blir heta av vanlig havre fungerar ofta bättre på svarthavre , uthålligheten ökar. Odlingen är ekologisk och KRAV-certifierad.


Havren varmluftstorkas och säljs i 25-kilossäckar. Svart havre er en gammel kornsort som er mye brukt til bl. Havren er analysert for mugg og mykotoksiner og renset for småfrø og støv.


Selges i sekker på 15kg. Det anslås at svarthavre gir havregryn til prosent mer umettet fett, samt mindre karbohydrater enn vanlig havre, forteller Ingunn Brunstad Anstensrud i firmaet Den Sorte Havre. I Sverige tilbys ofte svarthavre som er veldig godt renset. Noen tilbyr også svarthavre som er behandlet med soyaolje for å hindre støv, noe som også gir fôret et høyere fettinnhold. Norge, Sverige og Finland er at sorten gir for dårlig avling i forhold til de kjente markedssortene.


Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Kornarten gir en spesielt god smak og er enda mer ernæringsmessig optimal enn vanlig havre. Vi ønsket å ta utgangspunkt i urkornet svarthavre som har vært dyrket i Norge tilbake til vikingtiden. Havre är självpollinerande och självbefruktande.


Havre behöver ett nederbördsrikt klimat och sås därför tidigt på våren så den inte torkar ut på senvåren och försommaren, den är ej heller speciellt köldkänslig. En eldre kar på jaktlaget kunne fortelle om den spesielle havresorten han ga til traverhestene sine rett før et løp, for at de skulle yte maksimalt.

Det var starten på eventyret om Den Sorte Havre. Nyere urkorn: Landhvetesorter som Ølandshvete, Dala Landhvete, svedjerug, nakensorter av bygg og havre og svarthavre er urkorn av nyere dato. De har ikke gjennomgått moderne planteforedling, og har det opprinnelige næringsgrunnlaget og smaken intakt.


Det finnes en rekke forskjellige sorter. Hva er moderne kornslag? Wenche besøker gamlebyen i Fredrikstad sammen med kornprodusent Johan Anstensrud fra Den Sorte Havre.


De har spesialisert seg på svarthavre - et korn som.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg