torsdag 22. august 2019

Optimal luftfuktighet inne

Håndbok om luftfuktighet fra SINTEF. Les mer om luftfuktighet og inneklima her! Det er imidlertid flere viktige grunner til at vi anbefaler relativ luftfuktighet (RF) mellom RF og RF (og til nød ) inne i den kalde årsti og spesielt i boliger, barnehager og skoler. Luftfuktighet (RF) inne. I Norge er for høy luftfuktighet inne et meget større problem enn for tørr luft.


Tørr luft er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensninger og særlig svevestøv med kjemisk last.

Ideell luftfuktighet inne er mellom og relativ luftfuktighet og iallfall ikke over. Da er 50–prosent vanlig. Heldigvis har vi kommet på bedre tanker – det er nemlig slik at det å ha for høy luftfuktighet inne er et vesentlig større problem enn for tørr luft. Først og fremst – hva er egentlig luftfuktighet ? Den måles i prosent, og er det samme som innholdet av vanndamp i luften.


Blir lufta for tørr blir vi tørre i halsen og kanskje kan vi bli mer utsatt for forkjølelse. Relativ luftfuktighet bør derfor ikke være lavere enn. Veldig lav luftfukt () gir statisk elektrisitet når vi tar på ting inne.

Høy luftfukt kan oppleves som tett og fuktig, men er ikke skadelig for mennesker. Våre tekniske eksperter i kundeservice besvarer daglig spørsmål fra dere kunder om hvordan male, hvilke produkter man skal benytte og gir mange gode råd og tips. Det later til at problemet ikke først og fremst er den direkte virkningen på kroppen av så vidt høy luftfuktighet , men faren for at dette skader huset, og derigjennom kroppen.


Uteluften om vinteren inneholder lite vann, og når denne kommer inn i boligen og blir varmet opp blir luftfukten lav (lav RH), ofte for lav (under prosent RH). Høy luftfuktighet vil kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier. Dette vil så kunne gi helseplager fra slimhinner i nese, hals og lunger.


Fukt og muggsoppskader kan gi økt forekomst av astma, flere og verre luftveisinfeksjoner og generelle plager som hodepine, unormalt tretthet og nedsatt arbeidsevne. Nå som det har vært så kaldt ute som i vinter, kan det bli tørrere luft inne. Men da anbefaler vi heller at man tørker litt klær inne eller at man åpner døren til badet litt etter at man har dusjet, sier Rose Lyngra i NAAF. Og ingen har bevist at lav fuktighet er et problem, sier han til VG.


Det er ikke uvanlig at luftfuktigheten inne kommer ned mot tyve prosent på denne årstiden, og den bør heller ikke være høyere, mener Bakke. Nå er jeg blitt riktig forvirret! Kan ikke forskerne bli enige om hva som er optimal luftfuktighet inne ? Rommet er husets kaldeste med 18. Med en luftfukter som gir deg riktig luftfuktighet får du, dine møbler og. Problemet mitt er at lufta er så fuktig at klærne ikke blir ordentlig tørre, alt er.


Når den varme uteluften kommer inn i krypkjelleren gjennom ventilene, synker lufttemperaturen og den relative luftfuktigheten stiger.

Eksempel på fuktreduksjon: Om vinteren er det stor temperaturforskjell inne og ute. Når huset ventileres gjennom ventiler kommer det kald luft inn, som varmes opp. Da synker den relative luftfuktigheten. Dugg på rutene er bare et forvarsel på at det er altfor mye fuktighet i. Uteluft har vanligvis ganske høy relativ luftfuktighet (RF). Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne.


For høy luftfuktighet inne fører svært ofte til kondens og. Jeg har holdt på med langtidsmålinger av luftfuktigheten i flere nye boliger over noen år nå. Det kan være svært ubehagelig når det er for varmt eller for kaldt på arbeidsplassen.


Arbeidsgiver har et ansvar for å planlegge og tilrettelegge,. Relativ fuktighet er den mest brukte måten innen værvarsling. Er det gnastekaldt (ut), er det nesten ikkje noko vassdamp i lufta - og når lufta kjem inn og vert varma opp, vert relativ fukt låg.


Dersom du isolerer rommet i kjellaren, vert det varmare (også utan oppvarming) - altså fell relativ fukt samanlikna med ein uisolert kjellar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg