fredag 24. januar 2020

Tapetsere over tapet

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Eksteriørmaling finner du på Maxbo. Maling og lakk til bruk på metall. Ja, det finner du på Maxbo. Bestil fototapeter fra mange designere eller opprett fra ditt eget bilde!


Spar fra , , helt opptil Finn Beste Pris På Alle Dine Nå!

Ikke spaltbare tapet som sitter godt på veggen kan du gjerne tapetsere utenpå. Vask overflaten på tapetet og gi det et strøk med oljebasert heftgrunn. Ved å bruke heftgrunn hindrer du skjolder, og du får et ensartet underlag som suger jevnt og gir et godt feste til lim og tapet.


Når det dekorative laget er fjernet, sitter papirbaksiden igjen og gir en fint underlag for ny tapet. Nei, i de fleste tilfeller går dette raskt. Hvis du vil ha et godt resultat, er det viktig å sørge for at underlaget er egnet for tapetet som skal settes opp. Det finnes mange typer tapet , og noen tåler mer ujevnt underlag enn andre.


Sørg for at du har gjort et grundig forarbeid før du tapetserer.

Vi har filmer som viser hvordan man sparkler en gipsvegg, helsparkler en ujevn vegg og hvordan man tapetserer over en gammel tapet. Om du har vegger med mye sparkel eller maling som skiller seg fra tapetfargen, kan det være lurt å grunnmale med tapetens farge. For dersom tapetet sitter godt til underlaget kan man faktisk i de fleste tilfeller rett og slett tapetsere over. Det kan være tidkrevende å fjerne tapet og glassfiberstrie, men her får du tipsene gjør det enklere. Til slutt sparkler du over.


Er du heldig kan det hende at det er nok grunne med en oljebasert heftegrunn før du henger opp ny tapet. Ifølge en meningsmåling utført av YouGov for Byggmakker, er det maling, beising og sparkling som står øverst på lista over innvendig oppussingsarbeid. Det er tre ganger så mange som vil male, kontra tapetsere. Men tapetsering er ofte like enkelt, det går raskere, og det åpner for veldig mange flere muligheter. Den vanligste feilen er å tapetsere over gammel tapet.


Dette kan gå bra dersom det gamle tapetet har godt feste, men dette er det vanskelig å få kontrollert før det nye tapetet er limt fast, så det er for risikabelt. Det er bedre å fjerne all gammel tapet fra veggen. Dersom du skal legge ny tapet , kan det i enkelte tilfeller gå helt fint å bare tapetsere over den gamle. Tapetsere over den gamle.


Om tapeten sitter godt til underlaget, går det faktisk i de aller fleste tilfeller helt fint å bare legge ny tapet over , forklarer eksperten. Mange syntes riktignok det blir for mye jobb og velger derfor bare å tapetsere over. Men Bodin advarer: - Tekstiltapet må alltid fjernes helt, og eneste utvei hvis det ikke går, er å sparkle hele veggen.

Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet. Disse må rives opp, sparkles og pusses. Bruk en tapetkniv og kutt vekk det overflødige tapet både oppe og nede, tørk vekk eventuelt lim, og ta en runde til med tapetbørsten. Les vår artikkel om Ofte stilte spørsmål. Her finner du mange gode tips og råd om hva du bør gjøre når du skal tapetsere i hjørner, over vinduer og dører, samt rundt stikkontakter og lignende.


Sparkle over alle ujevnheter, der du har fjernet gammel tapet og gamle skruehull. Om din gamle tapet har struktur bør du ikke sparkle flekkvis – da får du små slette partier. Det er i så fall bedre å helsparkle eller fjerne hele tapeten. La sparkelmassen tørke – Om du har store merker bør du sparkle to ganger. Selv grunner jeg minst mulig, og sparer både tid og penger.


Det har jeg lært av svenskene som bruker mye mer tapet enn oss, sier Syversen. Les også: S lik tryller du med tapet. Vurder underlaget før du velger type tapet.


Maler- og byggtapetsermesteren avslutter med å anbefale at underlaget bør vurderes før man bestemmer seg for type tapet. Det er egentlig ganske lett og veldig gøy å tapetsere et rom. Skal du fornye et hjem, er tapet en effektiv og kreativ løsning. Her har vi laget en liten guide for deg som ikke har gjort det før, eller som vil ha en liten oppfriskning på hvordan det gjøres.


Det er mange som tenker at å legge tapet er en vanskelig oppgave. Heldigvis får du i dag fibertapet, eller tapet med fiberbakside, som gjør hele jobben mye enklere. Når disse settes opp rulles lim direkte på veggen, og så legges tapetet tørt på – i motsetning til papirtapet som skal fuktes.


Et annet viktig poeng er hvis veggen har et sugende underlag. Uten et dekkende malingslag over , vil limeffekten bli svekket. Du kan gjerne tapetsere over en gammel tapetvegg, men bare hvis det gamle sitter godt og er slett. Eventuelt kan du etterlime løse hjørner og mindre gliper i skjøtene.


Er tapetet i dårlig forfatning, må det fjernes. Ikke stort vanskeligere enn å tapetsere , om vi skal tro reklamen. Det er likevel en viktig forskjell, som gjør jobben et hakk mer komplisert.


Limet eller sparkelen må legges så tykt -og jevnt- at striemønsteret glattes ut. Etter påføringen med rulla, må du gå over med bredsparkel - i to omganger, dersom mønsteret i stria er dypt. Alle som har prøvd å tapetsere og fjerne tapet - vet hvor tungvint det er å dra det av veggen eller å gå i krig med en tapetdamper.


Etterpå vil du stå igjen med det hvite grunnpapiret, som kan males over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg