onsdag 27. februar 2019

Svart jordmaur

Vi fjerner maur raskt og effektivt. Kontakt oss for profesjonell hjelp. Ett skjema - tilbud fra flere skadedyrfirmaer. Svart jordmaur kan ikke gnage i uskadet trevirke.


I juli-august kan store svermer av svart jordmaur med vinger dukke opp inne i leiligheter, hus og hager.

Dette oppfattes som meget plagsomt når det skjer, men det er liten grunn til panikk. Svermingen er over etter et par dager. Hvordan unngå svart jordmaur ? Svart Jordmaur vil ikke bli borte av seg selv, og problemet vil bare bli større fra år til år. Til slutt vil det være uutholdelig.


Problemet må gjøres noe med. Jo tidligere man angriper problemet, jo større er sjansen for å bli kvitt problemet. Men svarte jordmaur vil helst ha det varmt.

Et samfunn startes av en enkelt dronning, som svermer fra en eksisterende koloni. Tilgang på mat er vanligvis årsaken når svart jordmaur etablerer reir inne i bygninger. De trives godt i hager, spesielt under heller som er lagt på sand. Det finnes to typer svart jordmaur i Norge. De er arter av årevinger i familien maur.


Arbeiderne er gråbrune til svartbrune og 5–mm lange. Kroppen er svart eller mørk brun. Den kan minne om sauemaur i utseende, men er noe mindre i størrelse, i tillegg til at den har et hårete antenneledd. Når et nytt reir skal etableres uavhengig av en eksisterende koloni, er svart tremaur avhengig av andre maur av slekten Lasius. Nyparede dronninger oppsøker vanligvis reir av Lasius umbratus, men også L. Du finner mer informasjon om svart jordmaur og hvordan bekjempe svart jordmaur i vår nye katalog.


Flere av de maurene som ellers bor nede i bakken, kan av og til bygge bol i morkent treverk i hus eller i forbindelse med isoporisolasjon. Isopor er vanlig å bruke under varmekabler på badet og nede i sålen under huset. Vann middelet så direkte inn i tua som mulig.


Ute spiser de honningdugg fra bladlus og innendørs finner de alt som måtte være tilgjengelig av søte matvarer. Når en kilde til mat oppdages, legger de ut luktspor og det vil strømme til med maur.

Den kalles ofte bare sukkermaur og er den vanligste av de norske artene i slekten Lasius. Ut fra intet piler de over kjøkkenbenken og langs gulvet. Vi kaller dem sukkermaur, men de heter egentlig svart jordmaur. Om våren jakter de på mat, og da er dine matrester ekstra gode å fråtse i. Maurene som finner mat innendørs legger ut spor slik at andre kommer etter, sier Preben Ottesen, seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet.


Svart tremaur graver seg altså ikke inn i treverket, slik stokkmaur gjør. Bladlusekskrementer (honningdugg fra bladlus), sukkerholdig vann. Skadeomfang og risiko. De lever i hele det sørlige Norge, opp til Trøndelag.


Maurene lager gjerne bol under heller utendørs eller ved grunnmuren. De forekommer ofte i stort antall, og hvis man ser på den i lupe er det mulig å se at de har hår på det lengste antenneleddet. Sukkermauren elsker søtmat og sper på kosten med smådyr. Den bor i jorden – helst under steiner eller fliser – og ofte slår den seg ned under selve huset. De moderne ettetasjeshusene som bygges på betongplate har vist seg ideelle sett fra maurens synspunkt.


Har du svart jordmaur i huset, er det altså sannsynlig at de drar av seg selv. Får du ikke ha maten på kjøkkenet i fre finnes det - som med det meste - noen kjerringråd. Kaffegrut, kanel og pepper er ting som mauren ikke skal være spesielt glad i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg