torsdag 17. mai 2018

Mugg i mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Finn laveste nettpris her. Mugg på væskeholdig mat. Skaar er helt klar på at alle produkter som inneholder mye væske må kastes dersom det oppdages mugg : - Selve muggsoppen og giftene den produserer trenger lett inn i slike produkter og derfor kan hele produktet være giftig, advarer Skaar.


De farlige muggsoppene produserer giftstoffer (myktoksiner) som kan spre seg til hele matvaren, avhengig av konsistensen.

Slike giftstoffer kan fremkalle alvorlig sykdom både akutt og på lang sikt. Det kan være vanskelig å identifisere myktoksiner i enkelte typer mat , f. Det er altså en god regel å alltid kaste muggen mat. Alle produkter som inneholder mye væske må kastes dersom du oppdager mugg. Unntakene er hard ost og grønnsaker som har fått små og godt avgrensede muggflekker.


Her kan mugget skjæres bort, men sørg for å skjære bort rikelig rundt muggflekkene. Blant mat du skal kaste rett i søpla hvis du ser mugg er bær.

Sidesjekket nylig innholdet i bokser med bringebær. Vi handlet bringebærkurver i fem ulike daglivarebutikker, og bare en av kurvene hadde bær helt uten mugg. To eksempler er Penicillium roqueforti som brukes i osteproduksjon og Penicillium chrysogenum som lager penicillin. Det er imidlertid vanligere at mugg reduserer kvaliteten og tryggheten til forskjellige matvarer.


Myke oster med mugg bør kastes. Riktig oppbevaring kan forhindre mugg. Seniorrådgiveren forklarer videre til Kvinneguiden at muggsoppsporer finnes naturlig i omgivelsene våre, og på overflaten av enkelte matvarer som korn, frukt og bær. Unntaka er hard ost og grønsaker som har fått små og godt avgrensa muggflekker. Mykotoksiner fra mat Øl, grovbrød: Vi får i oss mykotoksiner via mat , luftveiene og tildels huden.


Det har tradisjonelt vært mest fokus på inntak via mat. Vanlige kilder er kornprodukter, øl, ost, melk, svinekjøtt, kaffe, druer, tørket frukt, vin og krydder. Det påstås at fuktskadd korn primært brukes i grovbrød og øl. Det er størst problemer med vegetabilske produkter, hvor muggsoppgiftene kommer inn i produksjonen gjennom f. Enkelte muggsopp kan vokse på mat og være til nytte som for eksempel i produksjon av blåmuggost, Brie og Camembert.


I produksjon av en del andre matvarer, som for eksempel på andre typer ost, spekemat, brød og leverpostei, kan muggveksten være uønsket.

Av hensyn til egen helse er det altså gode grunner til å holde seg unna mat med synlig mugg , spesielt i matvarer som syltetøy, saft, smør, nøtter og myke oster. På harde oster er det mulig å skjære bort muggsoppen, men Skaar sier at man i så fall må bruke kniv og ta bort minst en centimeter. De viktigst forholdene som skaper muggvekst i prosessen, var innvendige sprekker i spekematen, spredning gjennom lufta i fuktige rom, og spredning av sporer ved skraping og fjening av eksisterende mugg. Det illustrerer hvilken respekt man bør ha for fenomenet mugg.


Vi kaster kilo mat pr. Mange kvitter seg med mat med den minste antydning til mugg og forråtnelse. Ifølge Holck er det ikke nødvendig å kaste en hel fast ost når det er litt mugg på utsiden. Jeg skjærer vekk en drøy centimeter innenfor der det er mugg , og bruker resten, sier han. Og til tross for at det kan være fristende: Syltetøy og saft med mugg på må du kaste, selv om det er med tungt hjerte.


Det samme gjelder for frisk frukt og bær. Vanligvis kommer mugg av gamle og råtne matvarer, sier Malin Skar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Hun understreker at mugg i kjøleskapet er ikke bra for øvrige matvarer, hvertfall ikke de som ikke er pakket godt inn. De skal i prinsippet være trygge i sitt lufttette miljø under saltlaken.


Ta bort det som ligner på mugg , trykk grønnsakene godt ned i laken, så overflødige luftbobler kommer ut og sett kaldt (bod eller kjøleskap). Skrap av lokket, smak- og er smaken grei så kan du spise. Men har du nedsatt immunforsvar eller er syk, så unngå mat med mugg. Det er fordi mugg ikke bare er den synlige delen som er oppå, det er også en masse røtter som sitter langt inn i matvaren.


Jeg har også opplevd å spise lefse og synes det smakte litt rart, litt sånn plastikk. Men det gjorde at jeg sjekket og så mugg på undersiden. Tvi, spytte, spytte, tvi.


Etter det har jeg litt angst for å spise lefser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg