tirsdag 8. mai 2018

Må man grunne før man maler

Vi har også ett komplett reservedel og tilbehør sortiment. Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Nilsen mener at det er noen underlag der du må grunne før du maler.


Ubehandlede overflater må alltid grunnes. Utvendig er det særlig viktig.

Der er overflatene hele tiden utsatt for fukt, gjennom regn og annen værpåvirkning, og grunningen forhindrer at fukten trekker inn. Schwenke understreker at man må skille mellom de forskjellige underlagene før man kan si hva som er riktig å gjøre når man maler. Særlig grunningen har flere funksjoner. Må man grunne ubehandla treverk før man maler.


De aller fleste som skal male huset har fått med seg at man først må starte med å påføre kledningen en god grunning. Men enten huset er helt nytt eller om det allerede er malt en gang tidligere, er det særlig én ting som er høyst nødvendig før du grunner. Jeg har i dag gule soveromsvegger.


En beiset vegg må vedlikeholdes mye oftere enn en malt veg.

Dette bør gjøres innen uker etter at det er satt opp, og du bør ikke vente lenger enn 3mnd før du har fått på toppstrøket. Dere må grunne uansett. Heftgrunn hvis det er maling under, også i tilfelle den tidligere har vært malt med oljemaling (da sitter ikke vannbasert maling fast). Sperregrunn hvis det er sånn at man ser kvist, ellers vil kvisten blø gjennom malingen (sperregrunn er grunning med kvistlakk).


Alltid grunning Ikke hopp over grunningen. Maler du ubehandlet treverk, må du enten bruke grunning med kvistlakk, eller grunning og kvistlakk hver for seg. Etter vask og slip legger du et strøk med grunning før du sparkler. Da får sparkelen også god vedheft. Pass på at du ikke sparkler for tykke sjikt.


Før på tidligere prosjekter så har jeg kjøpt billigmaling til å grunne med men har nå begynt å bruke tilsvarende maling for grunning. Har et par husoppussinger på nakken og ser jo at det blir jo tåpelig å grunne med billig drittmaling når man legger dyr ladymaling oppå det igjen, men om det faktisk betyr noe vet jeg ikke. De fleste forhandlere og produsenter anbefaler et strøk grunning som er tilpasset underlaget før du setter i gang med maling. Den reduserer faren for skjolder på underlaget.


Grunningen sikrer at malingen får godt feste på underlaget. Da vil man kunne se gliper i malingen. Hvis man ikke har tid til å vente, kan man grunne panelet før man monterer det på veggen, sier Brekka.


Er det en gammel panelvegg som skal males, starter man med å kontrollere veggen, trekke ut spikere og stifter.

Nytt, trykkimpregnert treverk må tørke et par måneder i sommer og sol, før det er tørt nok til å behandles med maling, sier Mette Dahl, markedskonsulent hos Nordsjø i en pressemelding. For dersom treverket ikke er ordentlig tørt, vil malingen flasse av med en gang, og du må gjøre dobbelt arbeid. Vask før du kan male. Vi starter kronologisk.


Mange bruker salmiakk til å vaske me men det anbefales ikke, ifølge Thor Ingar Rønei teknisk servicesjef i Scanox. FEIL NR: 3: Du maler i solskinn. Det er fint at været er tørt, men direkte solskinn er ikke særlig bra. Det samme gjelder veldig varmt vær. Trebeskyttelsen tørker nesten før den har forlatt penselen, og det blir tydelig når du er ferdig at du ikke har malt vått i vått, men har malt over allerede tørre områder.


Ellers kan resultatet bli at du maler et strøk maling over fukt og smuss, som igjen gjør at malingen raskt kommer til å sprekke og flasse. Oftest skraper man bare bort det som er løst, bobler eller sprukket opp. Er malingsskiktet under bra, trenger du ikke grunne. Skraper du frem bart treverk, må det alltid grunnes. Hvor lenge bør man vente før man maler trykkimpregnerte materialer?


Du kan fint male trykkimpregnert treverk, bare du sørger for å. Venter du for lenge med å overmale kan grunningen miste denne effekten og du må grunne på nytt. De fleste malingsprodusenter har vaskemiddel for innvendig vask som brukes før maling. Sot og nikontin kan faktisk trekke igjenom ny maling, og gi skjolder. Slurver man med grunnarbeidet, kan det bli dobbelt så mye jobb og dobbelt så dyrt.


Mange maler flisene som en rimelig, midlertidig løsning, og så lenge grunnarbeidet gjøres ordentlig er det ikke noe problem. Underlaget må være helt rent, fast og tørt før du maler. Når flisene er ferdig pusset, og alt støv er fjernet, er underlaget klart for overmaling.


Bruk gjerne en sterk gulvmaling eller en spraymaling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg