torsdag 29. november 2018

Granneloven trær

Tre , greiner, og røter som stikk inn på granneeigedom og er nemnande til skade eller ulempe, har grannen rett til å kutta eller skjera av etter grenselina og eigna til seg. For tre og greiner gjeld dette berre når varsel er gjeve og dei så ikkje er borttekne innan rimeleg tid. Stortinget vedtar, endrer og opphever Norges lover. Sentrale forskrifter vedtas som regel av et departement.


Lokale forskrifter bestemmer private personer eller. Videre går vi gjennom de tre ulike regelsettene om trær på naboens tomt. Bruk denne gjennomgangen som et utgangspunkt for diskusjonen med naboen: 1. Trær som går over din eiendom.


Skygger naboens trær for sola? Du kan ha rett til felling av naboens trær gjennom naboloven. Du vil ha rett til å kreve trær fjernet eller beskåret dersom følgende vilkår alle må anses for oppfylt: Treet må (objektivt sett) være til skade eller særlig ulempe for deg. Før denne loven ble vedtatt, var det kun adgang etter gjeldende rett til å fjerne trær som vokste innover naboeiendommen.


Vi vet vi lite om hvordan grannelova §§ og anvendes i saker om trær , blant annet fordi ingen slike saker har vært behandlet for Høyesterett. Lynkurs i nabolovens bestemmelser om trær Mange tror at naboloven er til for å felle trær , og mange treeiere har sikkert latt seg overtale til å felle trær når naboen kommer trekkende med denne loven. I enkelte saker snakker vi om flere hundretusenkroner. Dersom du har opplevd at noen har fjernet dine trær uten samtykke, bistår vi deg gjerne med dette. Ta kontakt via vårt kontaktskjema nedenfor.


Nabolovens bestemmelser Krav om felling av trær kan bli hjemlet i granneloven § og § 3. Er det ikkje nemnande om å gjera for eigaren, må han ikkje ha tre som er til skade eller serleg ulempe for grannen, nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda. Kongen kan gjeva nærare føresegner om målingsmåten. Hekk som er lågare enn meter, er ikkje ulovleg etter denne paragrafen. Sakene det går på er høye trær som skygger for sola, og som naboen ikke har lyst til å hogge. Det kan være fordi han eller hun vil ha skygge, eller at treet er viktig for dem – kanskje var det oldefar som planta det, sier hun.


Naboer kan følgelig ha svært ulike interesser når det gjelder plassering og høyde på trær og busker. Det er her grensene for lovlig adferd trekkes. I og med at loven skal dekke de fleste tilfeller av konflikter mellom naboer, er lovteksten generell.


Den overlater til domstolene å sette grensene i den enkelte konkrete sak. Loven har også noen særregler, bl. Grensesnittet mot pbl – trær forts. Private hekker og trær langs offentlig vei.


Forslag til endring av Grannelovens § 12. Naboer kan etter granneloven kreve trær fjernet, dersom de er til sjenanse. Partene er uenige om hvorvidt naboloven ( granneloven ) gjelder i. Men hva sier loven om saken?


Forholdet reguleres av naboloven ( granneloven ), men det er viktig å huske at loven er deklaratorisk (dvs. fravikelig). Felling av naboen trær – Naboloven ( Granneloven ) har to bestemmelser som kan komme til anvendelse. I nabolovens § er det en generell bestemmelse som også kan anvendes på trær. Bestemmelsen sier at ingen må ha noe som er til urimelig eller unødvendig til skade for naboen. Bytrærne har dårlig rettsvern.


Alle som har trær stående på sin eiendom, kan felle dem uten å søke tillatelse. Jeg fikk omsider naboen til å fjerne sine trær med henvisning til loven, men ble også gjort oppmerksom på at ved. Naboen snauhogde hele skråningen Den 10.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg