fredag 21. september 2018

Male hus med sprøyte

Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Det er fortsatt tid til å male huset. Og med en malesprøyte går jobben raskere raskere enn noen gang. Og du slipper å dyppe.


Hobbyhåndverkeren kan sprøyte på vannholdig trelasur, tyntflytende lakk eller tyktflytende veggmaling med samme malingspistol.

Malingsbeholderen i finsprøytesystemet rommer opp til en liter maling og er lett å fylle og rengjøre, takket være SDS–systemet. Men om rommet er nakent kan det være veldig mye tid å spare på å maskere vinduer og gulv og sprøyte lister vegger og tak i samme farge. Liker du maskiner, en ny måte å gjøre ting på og du er flink til å ta i bruk ny teknologi er dette helt klart et produkt du kommer til å elske. Ettersom det føles renslig kan en pertentlig fyr som meg male et hus eller en hytte uten å irritere seg over søl og gris.


Tidsbesparelsen er stor, enten det er snakk om én vegg eller et helt hus. Mitt råd er å investere i godt sprøyteutstyr, sier Terje Ringdal, faglig leder håndverk i Jotun. Når du skal male huset bør du tenke over hvilken farge du velger.


Et hus er sjelden et bygg i ensom majestet.

Du må ta hensyn til naboer og kulturlandskap. Farger som grønt og blått bør du unngå fordi det skandinaviske lyset vil forsterke fargene. Rødt er en populær, men vanskelig farge. Bruker du malingssprøyte kan du, dersom du er svært uheldig, risikere å male naboens møblerer, vinduer eller terrasse i samme slengen. Med bytte mellom rulle og pensel blir jobben omfattende hvis det er snakk om store rom.


Rulle på skaft gjør jobben lettere, men det aller enkleste er å sprøytemale. Gjort riktig og med riktig utstyr, kan du fint male en vegg eller to på én dag. Men man bør helst være to om jobben. Har du ikke en partner – spør naboen. For å kunne male på halve tiden er løsningen en utendørs rull, tipser Brekka.


I tillegg trenger du en malebøtte, pensel og et forlengerskaft. Selv om malingen påføres med rull bør man alltid etterstryke med en pensel for å unngå appelsinhud. Du skal alltid spyle huset ovenfra og ned. Og for å greie å spyle huset ovenfra og ne må du normalt opp - ofte på en stige. Vi skal male huset i sommer.


Siden det er minst år siden sist gang huset ble malt utvendig av en tidligere eier, er det på tide å svinge penselen igjen.

De som har greie på både maling og hus , anbefaler at huset vaskes en gang i året. Det har ikke vi gjort, så det må derfor til en grundig vask før vi kan sette i gang med å male. Som alltid er forarbeidet avgjørende for et godt resultat. Da er det bittert å oppleve – etter kanskje bare et par år – at malingen begynner å løsne og flasse av på grunn av du tok for lett på forarbeidet.


Det trenger ikke å være vanskelig å male utendørs , i denne filmen maler vi et gammelt gjerde og gir det nytt liv til sommeren. Hell opptil liter maling i den store malingsbeholderen. Nok maling til at du får sprøytet i alle kroker og på alle kanter. En sprøyte fra kvalitetsprodusenten Wagner koster fra et par tusen kroner.


Her sitter malingsbeholderen direkte på sprøyta, så du fyller opp denne og sprøyter ut malingen på veggen. En dyrere variant suger opp malingen fra spannet som står på bakken, slik at selve sprøya blir lettere i hånden. Kontroller vinduene hvert år. Ser du sprekker i kitt og maling nederst i vinduskarmen, er det tegn på at det er på tide å male. Ser vinduet bra ut ellers, kan det holde med å kun male den nederste delen og ca.


Huske grundig forarbei så blir det mye enklere å få flott. Male et hus kan ikke være din favoritt aktivitet, men ved hjelp av en maling sprayer vil gjøre jobben mye enklere enn å bruke pensler og ruller. Pensler og ruller er mye mer arbeidskrevende, og du trenger flere børster, lur valser, rammer og skuffer. Ellers blir det bare sirkus.


Skal du sprøyte maling på et hus må du ha høytrykk og en pistoldyse som er egnet for maling. Lei heller malesprøyte i en utleiebutikk. Koster nok litt, men det er verdt det.


Uansett er det noe forbasket klineri å male med sprøyte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg