fredag 22. mars 2019

Rømningsvindu soverom

Må man alltid ha et vindu som er godkjent som rømningsvei på et soverom ? Jeg har et soverom i dag som befinner seg i en kjeller hvor det er et vindu(150cmx50cm(BxH)) og en dør. Fra soveromsdøren er det kun ytterdøren igjen, som ligger i samme gang som døra til soverommet. Vindu som ligger høyere enn m over planert terreng kan benyttes som en av rømningsveiene når det er truffet tiltak som gir tilsvarende sikkerhet. Rømningsvindu i bygning i risikoklasse kan ikke være mer enn m over planert terreng.


Det bør være minst ett vindu for hver 1mbruttoareal. Dersom det oppstår en situasjon som krever rømning fra et byggverk, viser erfaringer at de fleste først vil forsøke å ta seg ut den veien de kom inn, dvs. Vindu i skrå takflater er vanligvis ikke egnet som rømningsvindu. Vindu som regnes som rømningsvei bør være sidehengslede for å gi god brukbarhet ved rømning. Summen av høyde og bredde bør være minimum m. Svingvinduer med dreieakse, må ha tilsvarende effektiv.


VELUX takvinduer med åpningsvinkel 67° er godkjent som nødutganger, og gir enkel rømning i eventuelle nødssituasjoner. Denne anvisningen gjennomgår tilrettelegging for rømning via vinduer. Anvisningen angir krav til størrelse på vinduene, utforming, antall og plassering i fasaden. Der står det under preaksepterte ytelser at det skal være eit rømningsvindu frå annakvart rom som er berekna for varig opphold. Dette rømningsvinduet kan i teorien være på stova i staden for soverommet.


Du kan ha andre mål på rømningsvindu fra kjeller som er godkjent etter eldre bygningsregler - sjekk med kommunen hvilke regler som gjaldt på oppføringstidspunktet. Skal du bruke kjellervindu som rømningsvei må det ikke være fare for at snø kan tette igjen vinduet fra utsiden. Monter eventuelt varmekabler for å unngå denne risikoen.


Selv om kravene til et soverom er klare, er det ikke noe som sier at du kan bruke et ikke-godkjent soverom til å sove i. Det er ingen som ringer på døra med et politiskilt og sier at du ikke får lov til å bruke det som et soverom , men du vil få problemer om du skal prøve å leie ut, sier Eidsvold. Utvendig fast montert stige som rømningsvei. Fast montert stige med ryggbøyle opp til og med meter over planert terreng kan være alternativ rømningsvei for boliger. Ved høyder til og med fem meter er det ikke krav til stige.


Det er nok med ett vindu i hvert rom, så lenge dette fyller kravene til rømningsvindu. Ingen krav til tilfredstillende utsyn. Ikke minstekrav til størrelse på bod og oppbevaringsplass.


Det gjelder kun et generelt krav om at boenheten skal ha tilstrekkelig plass for oppbevaring. Rom for varig opphold i kjeller skal ha vindu som gir tilfredsstillende tilgang på dagslys. Jo større avstanden i lysgrava er ut fra kjellerveggen, jo mer lys slippes inn i rommet.


En lysgrav som er bredere enn vinduet, bidrar også til bedre lysforhold i rommet. Departementet kan vanskelig se at rom for varig opphold (stue, kjøkken, soverom mv.) i bolig vil kunne falle inn under unntaket. Kravet for nye boliger er m. Det er utbyggers ansvar å tilfredsstille lover og forskrifter.


Vinduet trenger heller ikke å ha utsyn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg