fredag 16. januar 2015

Kalk i vannet oppvaskmaskin

Kalk i vannet oppvaskmaskin

Nordmenn opplever ofte vannet som hardt ved lavere konsentrasjoner enn folk sørover i Europa, der det brukes atskillig mer grunnvann. Hvitheten på vannet vil da tilsi om det er mye eller lite kalk. Bor i ett område med mye kalk i vannet og hadde glemt å fylle på salt på avkalkningsanlegget og så at vannet ble helt hvitt som melk, leste så på flasken med grønnsåpe og skjønte da at det var kalk. Det er en del usikkerhet rundt salt i oppvaskmaskin på vårt kundesenter, og på nettet forøvrig. Vi har bedt produktsjef i Miele, Anett Engen Bjerkan, om hjelp til å besvare noen av de vanligste spørsmålene rundt salt i oppvaskmaskin.


Salt i oppvaskmaskinen er kun nødvendig i områder der det er mye kalk i vannet , såkalt hardt vann. Disse elektriske signalene sprer seg i hele rørsystemet, både med og mot vannretningen. Når man har kalk i vannet der man bor eller jobber, fester det seg over tid en hard avleiring på de stedene i rørsystemet med lavt trykk eller der vannet blir varmet opp. Dette blokkerer rørene, reduserer varme-effekten og gjør f. Kaffetraktere, oppvaskmaskiner, vannkokere, ja til og med toalett kan bli utsatt for kalk.


Det fortoner seg som hvite avleiringer i apparatene du bruker. Eller bestikk og glass kan få hvite rander i oppvaskmaskina. Vår oppvaskmaskin protesterer om den ikke har salt i seg. I brukermanualen står det forklart at maskinen bruker salt til ting: Det ene er å myke vannet , det andre er at den bruker saltet som forsterker til oppvaskemiddelet. Her i Norge er vannet ofte mykt, men unntakene finnes.


Hva kan problemet skyldes? Vannet i oppvaskmaskinen kommer både ut gjennom spylearmene, og fra en minispreder i taket. Disse kan bli tette av kalk og smuss over ti sier Widercrantz.


Tar oppvaskmaskinen ikke inn vann kan det også hende at den ikke klarer å åpne innløpet til maskinen, eller at noe blokkerer for vanntilførselen. Vi er eneste norske leverandør av den enkle og innovative Hydroflow-teknologien. Det trengs ingen rørlegger for å montere. Dette kan føre til at oppvaskmaskinen din ikke fungerer like effektivt som den skal og du opplever kanskje etterhvert at tallerkenene dine ikke blir helt rene. Kalkfjerning helt enkelt!


De færreste av oss renser oppvaskmaskinen regelmessig, og de av oss som gjør det bruker ofte sterke, butikkjøpte rensemidler laget for oppvaskmaskin. Hardt vann vil si at det er mye kalk i vannet. I norge er det relativt lite kalk i vannet , i tysklan hvor mange oppvask og vaskemaskiner er laget, er vannet veldig kalkrikt. Derfor må tyskere salte, mens vi kan skippe hele greia. Tror faktisk ikke du får tak i spesialsalt i norge.


Noen få steder i Norge annbefaler de salt i oppvaskmaskin første gang pga kalk i vannet. Hele oppvasken ble hvit av kalk. Nei, vannet fra Granli vannverk, Austmarka vannverk og Svullrya vannverk er bløttvann selv om det er grunnvann fra tre av vannverkene. Selink for hardhetsgrad Skasenden. Oppvaskmaskin som gjør en dårlig jobb 22.


Kalk i vannet oppvaskmaskin

Bor på en plass det det er mye kalk i vannet , nettopp fått oppvasksmaskin. Dette sørger for at vannet får riktig temperatur. Kan jo ikke være sånn. Varmeelementet er i direkte kontakt med vannet , og derfor er det veldig vanskelig å unngå at det setter seg kalk på elementet.


Pumpen: Pumpen presser vannet gjennom motoren når det skal inn i maskinen, og trekker det ut igjen når oppvasken er ferdig. Noen steder, spesielt hvis området du bor i har borrevann, inneholder imidlertid vannet større mengder kalk – man sier at vannet er hardt. Les også: grunner til at oppvaskmaskinen ikke vasker rent. Kalsiumkarbonat fra vannet vil da danne kalkavleiringer inne i maskinen og på oppvasken, som du ser som et hvitt belegg. En oppvaskmaskin har under to bøtter vann å tømme, hvis du prøver å pirke med pinne i det maskinen vil tømme.


Kalk i vannet oppvaskmaskin

Kjør på maks vasketemperatur hvis du får litt åpning. Løsner du slangen, gå på badet, skru av dusjhodet press dusjslangen inntil maskinslangen og spyl på med vann, kan bli søl. Matrester (og kalk ) kan sette seg og blokkere spylearmens dyser, slik at vanet ikke fordeles i maskinen. Nedre spylearm kan ofte fjernes ved håndkraft, mens den øvre ofte er skrudd fast.


Undersøk spylearmene engang i blant og bruk eventuelt en spiss gjenstand fx tannstikk, til å dytte matrester og kalk ind i armen. Bruker du eddik, kan du helle en halv liter i bunnen av en full oppvaskmaskin og deretter kjøre oppvasken som normalt. Hvis du har glass med kalkrester, så kan du vaske dem samtidig, siden eddik vil oppløse kalkrestene i glasset.


Hvis oppvaskmaskinen er hardt rammet av kalk , kan du bruke sitronsyrepulver, ifølge Julie Skals.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg