onsdag 24. februar 2016

Berlinerpopler trær

Jeg plantet et par-tre berlinerpopler for noen år siden - de kom som små hekkplanter (Plantasjen). Den ene er da sikkert fem meter allerede. Den vokser helt naivt og ubesværet (i motsetning til mange andre som vil ha tid på å etablere seg).


Spørsmål og diskusjon rundt busker, trær , kratt og hekk. Hvor får jeg kjøpt poppel ? Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. Baking av fastelavnsboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten og mange norske hjem baker boller med krem og noen ganger syltetøy eller vaniljekrem i midten denne helgen. Fra England og Tyskland har skikken med å la ugifte kvinner dra plogen vært kjent opp til vår tid.


Fastelavnsriset er et lignende minne om en fruktbarhetskult hvor man søkte direkte kroppslig kontakt med naturens ånder. Både mennesker, dyr og trær skulle vekkes til fruktbarhet ved slag av livskvisten. Visuelt sett er de vakre trær å se på, men de har fysiske egenskaper som gjør de uengnet til å være bytrær, sier han videre.


Hovedproblemet med poplene er ikke frøene som i disse dager flyr rundt i byen og inn alle åpne. Kontrabass i poppeltre med granlokk. Fiolinform og buet bakrygg. Bassen er laget i Reghin i Romania.


Det ene treet i Francies gård var verken furu eller gran. Det hadde spisse blader langs grønne kvister som strålte ut fra greinene og ble til et tre som lignet mange oppslåtte grønne paraplyer. Noen sa det var et gudetre.


Samme hvor frøene falt, ble de til trær som kjempet for å nå himmelen. Baking av fastelavensboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten og mange norske hjem baker boller med krem og noen ganger syltetøy eller vaniljekrem i midten denne helgen. Fastelavn er opprinnelig en eldgammel skikk og egentlig en vårfest. Herfra stammer skikken med fastelavnsriset.


Kvinner, dyr og trær skulle vekkes til fruktbarhet ved slag av livskvisten, derfor ble fastelavnsriset opprinnelig bare brukt på unge, barnløse hustruer. Pynten peker hen på fruktbarheten. Når de først har etablert seg, ja. Men de blir veldig store om du ikke klipper dem!


De liker vann, men ikke å stå med røttene i vann. Altså drenerer du godt. Da har februar fløyet forbi, og vi er OFFISIELT inne i vårmånedene, HURRA! Ikke at det ser slik ut her i Trondheim, for snøen laver ne men det går altså sakte men sikkert mot bar bakke, grønne trær og mer sol.


I påskenatten gikk Kristus ut blant trær og blomster. Og hvor han gikk frem, fikk allting nytt liv. Da hørte han gråt og sukk fra en busk ved veikanten. Hvorfor sørger du busk nå som alle andre fylles av liv og glede? Herre, svarte busken – her kom en krigsknekt forbi.


Han så de lange tornene mine. er en internasjonal internettbasert encyklopedi som utgis av den ideelle organisasjonen media Foundation, med hovedsete i Florida i USA. Dette er selvsagt ikke noe fenomen nordmenn i utlandet kan ta til seg. I Norge har vi strenge juleregler. Ingen trær før lille julaften, ingen røde lys før adventen er over. Her er det mer fritt fram.


Sikkert fordi amerikanerne kommer fra land med ulike juletradisjoner. Sola skinner, det er plussgrader ute. De bladene som ennå henger på trær og busker har utrolig flotte farger. Morgenen i dag har vært lang og stille.


Sjekket både blogg og facebook side. Fikk dere med dere denne? De som var inne på facebook- siden i går har nok sett den, men jeg deler den her også! Syns den var så morsom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg