fredag 25. januar 2019

Nabolov trær

Lynkurs i nabolovens bestemmelser om trær Mange tror at naboloven er til for å felle trær , og mange treeiere har sikkert latt seg overtale til å felle trær når naboen kommer trekkende med denne loven. Du vil ha rett til å kreve trær fjernet eller beskåret dersom følgende vilkår alle må anses for oppfylt: Treet må (objektivt sett) være til skade eller særlig ulempe for deg. Sakene det går på er høye trær som skygger for sola, og som naboen ikke har lyst til å hogge.


Skygger naboens trær for sola? Du kan ha rett til felling av naboens trær gjennom naboloven. Videre går vi gjennom de tre ulike regelsettene om trær på naboens tomt.


Bruk denne gjennomgangen som et utgangspunkt for diskusjonen med naboen: 1. Det er her grensene for lovlig adferd trekkes. I og med at loven skal dekke de fleste tilfeller av konflikter mellom naboer, er lovteksten generell. Trær som går over din eiendom.


Den overlater til domstolene å sette grensene i den enkelte konkrete sak. Loven har også noen særregler, bl. Eksempel: Dersom et tre på meter står nærmere grensen enn fem meter, vil naboen kunne kreve hogst eller beskjæring dersom ikke særlige grunner gjør at treet bør stå.


Siden vurderingene etter regelen i naboloven § er skjønnsmessige og vanskelige, har naboloven en egen regel som gjelder trær spesielt. Nabolovens spesialregler om trær. Her har man forsøkt å lage mer konkrete vilkår for at naboen kan kreve ett eller flere trær hugget eller beskåret.


Naboer kan følgelig ha svært ulike interesser når det gjelder plassering og høyde på trær og busker. I borettslag og sameie, vil det dessuten kunne være begrensninger som fremgår av vedtekter. Regulering av trær til spesialområde for bevaring etter § nr fungerer som et kultur- og naturminnevern.


Slike fredningsobjekter vil ikke automatisk merkes, slik som trær som er fredet etter naturvernloven. Mange av oss har naboer, og mange har også et noe anstrengt forhold til sine naboer. Det er mange nabotvister som hvert år behandles i retten. Særlig gjelder sakene felling av trær på naboeiendommen, for eksempel felling på grunn av for høye trær som stenger for utsikt, sollys eller at man har ulemper knyttet til løv fra naboens trær.


For eksempel felling av trær på grunn av for høye trær som stenger for utsikt, sollys eller at man har ulemper knyttet til løv fra naboens trær. Når det gjelder felling av trær på naboeiendommen er det flere bestemmelser i naboloven som regulerer dette. Treet som representerer gode minner og er forskjønnende eller skjermende for den ene, kan være en torn i øyet og redusere verdien på eiendommen til en andre. Det er derfor ikke uten grunn at vi både har en egen nabolov , og at naboloven har egne bestemmelser om nettopp trær.


De klassiske nabokonfliktene om trær handler om høyden på trærne, og om de kan kreves hugget fordi de skygger for sol eller utsikt. Grannelovas generelle bestemmelser om hva som er akseptabelt i et naboforhol gjelder også når det oppstår strid om trær på nabotomter. I tillegg sier grannelovas §noe om trær spesielt. Bestemmelsen gjelder for øvrig ikke for trær som markerer grensemerker eller når det er skog på begge sider av grensen.


Kontakt oss gjerne ved behov for en nærmere vurdering på dette området. Artikkelen er skrevet av Advokat Glenn Vidar Heia. I naboforhold kan det oppstå nabokonflikt. Eller det kan være at en nabo gjør tiltak på sin eiendom som kan redusere verdien på din eiendom.


Det kan være spørsmål om trær som tar utsikten eller solen. Konflikten kan også handle om eiendomsgrense eller veirett. Tar trærne til naboen utsikten? Kommer det støy fra nabo? Advokater får ofte spørsmål om hvordan grannelova skal forstås, hva man må finne seg i fra naboen sin og når man for eksempel kan kreve at trær hugges eller gjerder flyttes.


Fordi loven ikke gir detaljerte regler, kan det være vanskelig å gi konkrete råd om hva du kan tillate deg på din egen eiendom, og hva du må tåle av naboene dine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg