torsdag 28. juli 2016

Alle trær

Vanlige trær i Norge. Definisjonen av trær : Trærne er de høyeste, største og lengst levende av alle planter. Et tre defineres som en flerårig, vedaktig plante som kan oppnå en høyde på meter eller mer på en enkelt stamme. En busk blir svært sjelden høyere enn meter, og den har flere og ganske jevntykke stammer.


Et tre er en- eller fåstammet, med en tydelig hovedstamme. Et tre vil naturlig nok være lavt når det er ungt, og unge trær av forskjellige arter kan ha veldig lik form.

Sibirkornell blir nok kjedelig hvis alle har den, dessuten er den vel ikke så godt egnet all den tid den skal skjæres tilbake for å få (nye) friske rødfargede grener. Den har også vært plaget av sopp. Når du sier allé må jeg innrømme at det er større trær jeg tenker på.


Bilfritt Oslo: Hogger alle trærne for miljøet - Dyrere og mer tidkrevende. Et generelt råd til alle naboer som er uenige, er at man forsøker å komme frem til en løsning som begge parter kan leve med. Man bør alltid ha i bakhodet at saker som ender i retten vil medføre store kostnader, og at tvister om trær kan være vanskelige å spå utfallet av.


Les også: Ikke ta sagen i egne hender. Alle trær kan beskjæres men hvor hardt du kan beskjære dem er avhengig av tresorten.

Noen trær tåler beskjæring bedre enn andre og kan beskjæres hardt. For eksempel vil Lind stort sett alltid sette mange nye skudd mens Bjørk derimot setter veldig lite nye skudd etter beskjæring. Nye greiner kan overta plassen til de som er borte på. Løvtrær er fellesnavnet på tofrøbladede trær med flate, tynne blad.


I kalde og tempererte land felles løvet om høsten og nytt løv vokser frem om våren (se løvfall og løvsprett). I varmere land finnes også eviggrønne løvtrær med løv som sitter på i flere år. Den eneste arten av denne typen i Norge er kristtorn.


Noen arter har hunn- og hannkongler på separate trær. Furu, gran, einer og barlind er de vanligste, og de eneste naturlige bartrærne i Norge, de to sistnevnte også i hele Skandinavia inklusive Danmark. I Storbritannia vokser alle unntatt gran naturlig. De er hardføre og var tidlige til å etablere seg etter istiden.


I floraer brukes ofte meters høyde som en grense mellom busker og trær. Enkelte treslag opptrer både som tre og busk avhengig av vekstforholdene. Trerekke – ensidig allé En rekke med minimum trær på rekke, med tilnærmet lik avstand mellom hvert tre.


Dobbel allé Tre eller fl ere trerekker med mimimum fem trær på rekke med tilnærmet lik avstand mellom hvert tre. Enkelttre – solitærtre: Et tre som tilfører. Denne bestemmelsen er generell, og kan også brukes på annet enn trær , for eksempel flaggstenger, statuer eller andre innretninger som du synes er farlige eller til ulempe.


Sjøl om treet trolig hører hjemme i sone 1- kan vi ved å velge spesielt gunstige og solvarme plantesteder, sørge for perfekt jor drenering og le for nordavinden, forbedre vår sone med et hakk eller to.

Trær som er vesentlig til ulempe. Jeg kommer i alle fall til gjøre et forsøk. To andre små trær i Såpeurtfamilen (Sapindaceae) ville jeg også gjerne sett mer til.


For alle trær gjelder huskeregelen ”minst meter fra stammen” og utenfor dryppsonen. Spesielt ved graving: Før gravearbeid nær trær kan det bli stilt krav om prøvegraving. Hovedregelen her er at grunneier ikke kan ha trær som er til skade eller særlig ulempe for naboeiendommen nærmere hus, hage, tun eller dyrka jord enn en tredjedel av trehøyden. Betyr det at å felle et tre fordi du trenger ve eller fordi alle naboene er enige om at det skygger for sola, også er forbudt?


Ja, etter småhusplanen er det forbudt. Så er det annen lovgiving, for eksempel naboloven, som har sine bestemmelser om ulemper for naboer. Du kan beskjære et tre for å ivareta egne eller naboens solforhold. Alle skoler i Norge har trær i nærheten om enn av ulik størrelse og sort. Alle gode ting er tre , talemåte med opprinnelse i gammel tallsymbolikk, hvor 3-tallet ble ansett for å være hellig.


Det har vært hevdet at uttrykket har gresk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg