mandag 18. juli 2016

Gammel byggeteknikk

Dette er en byggeteknikk som er nært beslektet med stavteknikken vi finner igjen i de norske stavkirkene. Den ble ofte brukt når uthus eller naust skulle bygges, og gjenfinnes også ofte i svaler og tilbygg. Gammel byggeteknikk tas opp igjen Før i tida var det vanlig å bruke rundtømmer i bygninger, i dag bruker vi for det meste trelast, det vil si planker. Vanlig trelast tåler imidlertid mindre belastninger enn rundtømmer, og flere ønsker nå å ta i bruk dette i bygg og konstruksjoner.


Jeg hadde en elektriker hjemme for ikke så lenge siden for å utbedre noe etter en kontroll av det elektriske anlegget.

Han anbefalte at kjøleskap, mikro og sånne. Moro å lære byggeteknikk med bruk av låser, og der hele reisverket settes opp uten å bruke skruer og spiker. Tilbygg på gamle hus Behovet for mer plass skaper utfordringer for det gamle huset. Ofte er tilbygg beste løsning - eksiterende bygg kan i stor grad forbli urørt.


Grindverk er en gammel byggeteknikk som i Norge nå kjennes bare på Vestlandet. På Vestlandet fra Agder nord til Romsdal har grindbygg vært vanlig i naust og låver. Grindbyggene er en lett og luftig stavkonstruksjon som egner seg til bygg uten krav til varmeisolering.


Byggeteknikk i barnehager Råte, gliper og bærevegger som manglet: år gammel barnehage rives.

Tysk entreprenørfirma bygde angivelig etter tysk. Denne kledningsmetoden finnes nesten bare på Strilelandet, med Osterøy som sentrum. Men brakakledningen hører til en gammel byggeskikk med mye større utberedelse tidligere. I denne boka boka blir den særegne kledningsmåten satt i en historisk samanheng, med vekt på utberedelse, bruk og på endringer over tid. Jektene var opprinnelig klinkbygde fartøy med råseil.


På klinkbygde fartøy ligger de enkelte bordene i skroget med en liten overlapp over hverandre. Dette er en gammel byggeteknikk , som brukes også i vår tid på tradisjonsbygde fartøy. Teknikken er nordisk, og de eldste eksemplene er eldre enn vikingtiden. Vikingskipene var klinkbygde. Det er ofte snakk om 50- og 100.


Landet var fattig og grisgrendte bosatt med få større byer. Det ga få utviklingsmuligheter for landskapsarkitektur. Nokså enkle parker og hager for et fåtallig ledersjikt i samfunnet var stort sett det som fantes.


Renessansen er en sentral epoke i europeisk historie. VETERANBRU: Skromlebrua viser gammel byggeteknikk. Men det er mange andre attraksjoner på Vossevangen.

Fra Mølstertunet ser du blant annet ned mot staselige Voss kirke. Du ser også ærverdige Fleischer’s Hotel. Vanligvis er det slik at noen rom er litt dårligere enn de andre, da legger vi gjerne f. Men her er alle rom like gode, så det er en utfordring å finne plass til de obligatoriske. Husene er restaurerte i gammel stil og byggeteknikk , og samtlige er utrustet med bad og toalett. Båten er bygget av furu og har mye til felles med båtfunn på Sunnmøre.


Bruk av sener, rotteger og vidjer er en gammel norrøn båt byggeteknikk. Oalann har også vært stipendiat i gammel byggeteknikk på Maihaugen. Vi var svært heldige som fikk Trond opp hit for å vise oss de gamle teknikkene, sier Jan Tranaas. Fra onsdag kveld til lørdag kveld var eksperten på Jøa for å lede arbeidet med bygging av et grindhus i gammel stil.


Katedraler og broer, men også jordkjellere og inngangspartier er laget med denne teknikken. Men utførelsen er krevende og fordrer oppbygning av en forskaling for å holde buen på plass under arbeidet. Ofte ble slik muring overlatt til spesialister.


Utkragingsteknikken er en eldre byggeteknikk. Dette gjorde de: De blandet det hele til en homogen masse og formet det som en tennisball som de deretter pakket inn i flere lag med aluminiumsfolie. Martin (16): – Mange ser ut til å ha fått den holdningen at det er farlig å holde i en hammer Er det endelig slutt på tiden da politikerne sa ja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg