tirsdag 14. mars 2017

Jordbær i kasser

Ikke trenger du mye plass heller for å få noen gode munnfuller i løpet av sommerferien. En god avling kan gi 1-kg bær per kvadratmeter. Jordbær er manges favoritt, og et populært bær å dyrke i kjøkkenhagen. Bærene har et stort innhold av antioksidanter.


Jordbærplanten trives i både halvskygge og full sol, men setter mest bær når den plantes i full sol. Du kan plante jordbær i krukker på terrassen, de må da vannes jevnlig, og husk også gjødslingen for å få størst mulig avling.

Denne vakre jordbær blomsten dukket frem under en tuja. Vi har noen andre kasser hvor vi har plantet squash og squash plantene trenger mye lenger tid enn. MargeritterHvite margeritter er en hardfør plante som blomstrer hele sommeren. Gartner Tom deler sin siste favoritt med seerne.


VG har testet jordbær rett fra kurven, og en nykommer. Terrassekasser til jordbær 21. I år (som i fjor) har jeg planer om å plante jordbær.


Men nå har jeg iallfall kommet så langt at jeg har begynt å. Holder på å planlegge neste års prosjekt: kasser på garasjetaket med bl.

Har tenkt å finne egnede kar og bygge kasser tilpasset disse. Hvor dype bør karene være? Jordbær trives best i normal næringsrik jor men den burde også inneholde en del sand og grus.


Bland kompost inn jorden og plant i opphøyde renner. Bruk gjerne remonterende sorter, så du kan ha jordbær langt ut over høsten, sier gartner Nils Helge Dahlberg. Bestem selv om du vil så i rader, sirkel eller sikksakk. Salat krever ingen hard beskjæring, ettersom de høstes så fort de kommer opp. Beskjær slik at det ikke blir trangt om plassen, men la de røre hverandre.


Da får du god salat og fine kasser. Jordbærene bør ikke gjødsles på våren, da det kan resultere i sterk bladvekst på bekostning av blomster og bær, samtidig som det øker risikoen for gråskimmel. Jeg bruker ikke pallkarmer, men har noen tilsvarende selvlagde høybed til jordbær og gressløk. Under lemmene har jeg lagt ut overløp ved hjelp av rør-gjennomføring.


Ned i bunnen og over lemmene har jeg først lagt kapillarmatte som suger opp vann fra bunnen. Jordbær gir god avling de første 4-årene, så bør du bytte de ut, og derfor bør du ta vare på stiklingene. Da slipper du kjøpe nye planter. Om vinteren kan plantene stå ute, men ikke fjern det visne, det beskytter mot kulda og en evt.


I et typisk hjem hage, jordbær plantet i senger i bakken forbli produktiv for omtrent tre til fire år, avhengig av deres omsorg, vedlikehol og variasjonen valgt. Kasser og potter mangler de isolerende egenskapene til bakken og røtter kan fryse i vintermånedene.

Nesten alle slags planter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplanting av ulike busker, sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder. Det vil bli perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Som alt annet utvikler også jordbærsorter seg.


Hos oss finner du de tradisjonelle sortene, men også nye og spennende sorter. Jordbærbua drives som et team, her er det mange som bidrar slik at jordbærene skal komme fra jord til bord på kortest mulig tid. Vanding er den helt afgørende forudsætning for at få succes med jordbær i krukker. Fra blomstring til bærrene er modne, må planterne ikke tørste. Vandmangel går alvorligt ud over bærrenes udvikling.


Du må altså ud med vandkanden dagligt. Det gælder også i regnvejr, for det er ikke mange regndråber, der finder vej ned i en krukke. Ok, da mente du faktisk fem planter per liten pallekarm. Selv har jeg aldri dyrket jordbær , men har jo vært på selvplukk.


Det virker som om plantene står noe tettere der, men det er klart at jo mer bladverk som får mye sol, desto bedre og søtere blir jordbæra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg