fredag 15. juni 2018

Vask av hus før maling

Få pristilbud fra flere bedrifter. Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Det fjerner både skitt og skadelig sopp- og algedannelse, og huset fremstår rent og godt vedlikeholdt etter noen få timers arbeid.


Fordi det norske klimaet er i endring, får vi høyere temperaturer og flere dager med kraftig nedbør i løpet av året. Denne filmen gir deg en enkel veiledning til vask av vegg ute.

Gjør jobben riktig, og du kan få et vakkert resultat som holder seg godt i mange år. Regelmessig utvendig vask vil forebygge sopp og råteskader, samt gi økt levetid for maling og beis. Du kan godt gjøre husvasken i regnevær eller gråvær, da tørker vaskemidlene senere og for god tid til å virke på veggene. Her har Jotun et produkt som kalles Kraftvask.


I tillegg til at dette er et kraftigere rengjøringsmiddel, gjør det også at flaten på veggen blir nedmattet og at det nye strøket med maling får bedre heft til underlaget. Det er ofte lysmalte hus som får svertesopp. Overflatetemperaturen på lyse overflater blir rett og slett ikke så høy at den dreper soppen.


Også grønske vil i hovedsak sette seg på lite solbelyste flater.

Svertesopp forårsaker blå til svart misfarging i veden og på overflaten av maling , lakk og enkelte plaststoffer. Rengjørinsmiddel før maling av hus : Kraftvask - Påfør det til med høytrykkspyler. Gjør det nedenfra og opp - Pass på vinduer (om du bruker kraftvask, dette vil gjør de stygge og ødelagt). La vaskemiddelet virke 3-5min.


Vi starter kronologisk. Vask før du kan male. Mange bruker salmiakk til å vaske me men det anbefales ikke, ifølge Thor Ingar Rønei teknisk servicesjef i Scanox.


Hvis du har et hus med dårlig drenering og uten grunnmursplast trekker fuktigheten inn i pussen under bakkenivå og trekker seg oppover i pussen (Dette kalles kapillærsug). Denne fukten skal ut igjen og da tar den letteste vei. Hvis maling eller beis har sprekker eller riss, så har du ventet for lenge.


Er du i tvil, så mal eller beis veggen allerede nå, tilføyer han. VASKEMIDDEL: Etter å ha spylt av veggen, sprayer du på vaskemiddel. Hvite hus bør være hvite. Husvask skal brukes ved årlig vask av huset.


Hvite hus er lekkert, men de krever også vedlikehold og jevnlig vask for å holde seg vakre og hvite. Jotun har derfor lansert OPTIMAL OptiWhite, en selvrensende maling som er utviklet spesielt for hvite hus. Malingen har ekstremt lavt skittopptak som gjør at huset holder seg hvitt og pent i år etter år.

Rødt er en populær, men vanskelig farge. Et hus som er beiset rødt med dekkbeis vil innen få år kunne falme. Velg derfor et egnet produkt. Heidi Sørensen fra Maleriet Fargehandel anbefaler en akrylbasert maling. Men til takvask og vask av kjøkkenskap både ut og innvendig er grønnsåpe og salmiakk ett godt alternativ.


Også enkelte vegger tåler denne type vaskemidler. Til gulv vil jeg anbefale støvsuging, tørr-mopping med microfiber og når det virker skittent, vask med f eks microfiber og rent vann, eller vanlig gulvklut og f eks Ajax. Malingsprodusentene anbefaler vask med kraftvask før maling , så derfor ville jeg ha gått for det. Er du redd for vinduene, så spyl over dem først(og mens du spyler veggen) så er ikke det noe problem. Da unngår du for rask tørk på såpemidlene.


Slurv gir dårlig vedheft og grobunn for sopp og alger. Skal du male eller beise huset, må det vaskes på forhånd. Her er alt du trenger å vite for å bli en ekspert på maling av hus ! En lang og mørk vinter er forbi, og det er på tide å begynne å planlegge vedlikehold av uterommet.


Se video av vask av hus her. Jeg begynte å male plankene jeg har fornyet på huset mitt og d blir STOR forkjell på maling nå og den som er etter vasken. Maling danner en tykkere film utenpå treverket enn dekkbeis. Den beskytter bedre og holder lengre. Til eldre hus med høvlede materialer utvendig er maling riktig, og likedan til vinduer, vidus- og dørkarmer.


Malte hus må skrapes eller pusses når de skal males om, og du må male et nytt strøk etter 7-år. Gammel linoljemaling vil blære dersom den overmales med annen maling , derfor fortsetter mange å bruke det på hus som har det fra før. Som en av linoljemalingens største ulemper, trekker Venås frem det faktum at den kritter, noe som betyr at veggene falmer, etter et års tid. Et mørkerødt hus kan med tiden bli rosa.


Ofte vil en grundig husvask også avdekke at strøket med maling kan vente et par år til. Eller at det kanskje bare behøves maling på deler av veggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg