fredag 3. mai 2019

Lage mur

Lover og regler for bygging av mur. Husk også å sikre murer over meter mot mulige fallskader. Støttemur høyere enn meter må vurderes og dimensjoneres av en faglig kvalifisert person. Husk at mur og pussesand skal ha maks kornstørrelse på 3-mm.


De fleste byggevarefirmaer leverer støpesand i løs vekt eller sekk. Til støpearbeider brukes en annen sement, såkalt Standardsement FA. Sammen med vann og tilslag i form av san grus eller stein, blir sementen til det vi kaller betong.


Bruk fiberduk for å skille stedlige masser fra nye, drenerende masser. Drensrør skal legges så lavt som mulig. Røret skal samle opp og lede vannet bort fra muren og til en kum eller annet, egnet sted. GRUNNARBEID FØR STØTTEMUR MONTERING Aaltvedt.


Lage mur

Slik gjør du når du skal i gang med å sette opp mur. Hvordan lage bord og benker. Skal man lage en mur med høyde over to meter, brukes også et såkalt jordarmeringsnett. Som fyllmasse bak muren brukes steinmasse eller pukk.


Løs Leca er også et bra alternativ fordi dette materialet minsker trykket bak muren. Ved riktig utførelse kan mini støttemurer lages i høyder opp til 8-m. Det kan du gjøre med en vibratorstav eller en bit av et armeringsjern som du stikker og rører ned i betongen. Når fyllingen er ferdig, trekker du av toppen slik at du får en så jevn og fin krone som mulig.


Lage mur

Så må du gjøre nye kontrollmål for å sjekke at muren ikke har forskjøvet seg. Systematiske typer av forband er særlig aktuelle når det mures med stein i standard format, som f. I teglmur blir alle skifteganger jevnhøye og vannrette. Utseendet avhenger av forbandet i kombinasjon med murtykkelsen. Minste tykkelse er halvsteins mur , hvor all stein ligger med langsiden ut.


Vil du lage en rask mur eller dele opp hagen din i mindre rom, kan du gjøre det ved hjelp av stålgabioner. Gabioner er grovt sagt store nettingbur,. Store forstøtningsmurer kan virke svært dominerende og man bør derfor i utformingen søke å innpasse muren til omgivelser og landskap.


Spesielt er det viktig å gi muren en begynnelse og avslutning som faller naturlig inn i terrenget. Forstøtningsmurens front bør av visuelle hensyn helle innover mot toppen av muren. Presset mot muren er størst i den nedre tredjedelen. Hvis du skal bruke mørtel, som jeg også har tenkt, så er det viktig med god drenering ved foten av muren. Dette i form av et dreneringsrør som legges i bak sokkelen i hele murens lengde.


Ikke enkelt å få ned en minigraver, så dette får bli gjort for hånd… Gravd vekk en god del, støpt såle og begynt å sette opp mur. Måtte også lage en provisorisk sikring i bakkant i tillfelle. En fleksibel mur som enkelt følger formene i hagen.


Muren kan settes opp som rett, buet eller i sirkel. Som mur - og flislegger vil du også beherske grunnleggende ferdigheter som muring av grunnmur, vegger, peis, piper og natursteinarbeider. Du vil også kunne mure blokkprodukter, buekonstruksjoner, armert murverk, trekking av gesims, fugebehandling, med mer.


Det finnes gode grunner til å bygge med mur , og når du først har bestemt deg for det, er det lurt å gå for et isolert mursystem som gjør jobben enklere. Funkishus med isolert mur Denne lekre funkishytten i Hemsedal ble bygget med mursystemet Trollveggen, som ble levert uten noen spesielle tilpasninger. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer. Ming-tidens mur var seks til ti meter høy, og der den er restaurert har den gjerne denne høyden.


Lage mur

Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinen som byggemateriell til andre ting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg