Tre forslag til fantastiske bed. Guri Haavi gir leserne forslag til tre ulike blomsterbed som passer til både erfarne og nybegynnere. Noe av det samme prinsippet gjelder for bed som skal vare sesongen ut.
Bladverk og variasjon er nøkkelen. Et bed som blomstrer fra vår til høst er manges drøm, og slett ikke så vanskelig.
Variert bladverk som holder seg friskt og frodig, gjør at bedet ser fint ut selv uten blomster, legger hagearkitekten til. Blåtoner skaper avstand og kan få en liten hage til å virke større. Rødt dras mot øyet og får et hagerom til å virke mindre.
Hvitt og lyse pasteller lyser fint opp i skyggen. Tenk på at det ikke bare er blomster som har farge, men også trær, busker og klatreplanter har bla stamme og blomster som gir farge til hagen. Et vakker blomsterbed har du gleden av år etter år fra tidlig vår til sen høst.
Alt som kreves er litt planlegging, planter som trives sammen og et ønske om å skape noe fint i hagen.
Tenk blomster, gress og blad i ulike farger og høyder. Med blomsterbed står ikke alltid resultatene i forhold til innsatsen. Det er mange variabler, fra hvilke stauder man velger, hvordan de plasseres i forhold til hverandre, jordkvaliteten, når de ulike artene blomstrer og hvor selve bedet ligger med tanke på sol og terreng.
Derfor er det ekstra viktig med planlegging. Kan du så eller bytte til deg planter? Dersom jeg må skaffe planter så tenker jeg først etter om jeg kan så det selv eller bytte til meg fra en hagevenn sånn etterhvert.
Om ikke så legger jeg en plan for å kjøpe. Hvordan er bedet plassert i forhold til andre elementer i hagen? Et blomstrende staudebed kan være et fargerikt blikkfang mot en eviggrønn hekk, men samtidig må du være klar over at hekken vil ta mye av næringen fra staudene. En mulighet å unngå dette på er å lage et fysisk skille mellom hekk og blomsterbed.
Bedet med nåletrær i bildet under er et eksempel: Et barklag beskytter mot ugress og holder jorda fuktig. Plantene har god avstan og trenger derfor ikke klipp hvert år. Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Blomsterbed langs husveggen ligger som regel slik til at det er et takutspring over.
Taket stopper dermed naturlig vanning og regn. Resultatet er at jorden nærmest huset tørker ut og ikke får de naturlige skiftningene med fuktighet og tørke som hagen ellers.
Denne ubalansen byr på noen utfordringer, nemlig å få planter til å trives. Det er en allsidig, lekker og lettstelt sak som vokser og trives nærmest overalt. Den er derfor godt egnet til planting i mindre potter og krukker og i krypbed.
Den har et stramt utseende som gjør at den passer godt som en urban balkongplante, men er også lekker som kanting i et frodig staudebed. I denne delen av skråningen bør man velge planter som blir fra til rundt en meter. Det er lurt å plante de i grupper på 3-planter. Planter med en mer samlet, opprett vekst kan få bli noe høyere.
Høye stauder kan trenge støtte. Sett opp stativene eller tråden mens plantene fortsatt er lave, da vil de vokse naturlig over. Anvend en passer til at tegne cirkler me hvis du ønsker et organisk formet bed.
Find fixpunkter, fx gavlen af huset, og afsæt en linje ned gennem haven, som du kan forbinde de andre linjer til og bruge som målestok. Brug en snor til at tegne det organiske bed me og fastgør snoren i centrum af cirklen, fx på en pin du stikker i jorden. Her kan en velge mellom mye etter smak og behag, men ta hensyn til vekstforholdene. Velg ulike blomstringstider slik at blomstringen avløser hverandre og velg sorter som er hardføre i klimaet der du bor.
Kraftige robuste sorter dekker bedre og fører til mindre ugrasrensing enn små, sarte planter. I flere år forfalt den flotte prydhagen til Tord Kviens bestemor. Og belønningen var enorm.
Her deler han sine beste tips til en lettstelt hage med deg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.