fredag 5. mai 2017

Jernvitrol furu

Markedsledende sortiment i trevirke, og distribuerer effektivt over hele landet. Påføring av jernvitrol er en metode for gråning av treverk, først og fremst gran og furu. Kjernevd av furu egner seg godt til behandling med jernvitrol. En får en kjemisk farging av treverket som får et grått preg.


Dette vil på sikt bli overtatt av treets egen gråfarge ( gråsopp ) som på kjerneved blir sølvgrå og gylden.

Jernvitrol er et overflatebehandlingsmiddel som gir nytt trevirke et grålig eldet utsseende. Dvs at vi har brukt kjerneveden i furu og at treet inneholder malm. Slike furutrær vokser først og fremst i høyereliggende strøk. Treet har hatt sein og tett vekst, og har derfor stor malmandel.


Råstoffet sorteres spesielt etter andelen kjerneved. Malmfuru er i utgangspunktet det beste av vanlig norsk furu. Vi kaller produktet for Malm100.

Og hva med bruk innendørs? Fungerer den forskjellig på gran kontra furu ? Først, jernvitrol har en bevarende effekt da det dreper treverket i overflaten og derfor forhindrer soppangrep. Farge kan også tilsettes, ofte brukes sot el. I følge erfarne fagfolk som jeg har kontakt me er jernvitrol like bra som noe annen behandling av tre. At du ikke kan behandle panel som er satt inn med jernvitrol vil jeg ta med en klype salt.


Mine foreldre behandlet all panelen på huset sitt ( furu ) med jernvitrol før de satte den opp (lagde renne av presenning og dyppet panelen nedi). Malmen furu er et materiale med svært lange tradisjoner. I tillegg er det både miljø- og klimavennlig. Bygget i Bergen er helt uten takutstikkere.


Derfor vil fasaden få en jevn, grå patina relativt raskt. Når jernvitrol påføres og blir tørr, blir overflaten. All furu inneholder tjære- og harpiksstoffer (kvae). Hvordan er det med å bruke denne typen behandling på et trykkimpregnert gjerde?


Desto bedre materialkvalitet, desto større innhold av disse stoffene.

Ved bruk av furu i kledninger, tretak og terrasser må det påregnes å forekomme kvaeutkok. Dette er en naturlig prosess og gjør seg særlig gjeldende på mørke, soleksponerte flater. Dette har kun en visuell effekt på materialene og vil ikke bidra til ytterligere beskyttelse av treverket.


De fleste kundene ønsker å benytte ubehandlet malmfuru, men hvis ønsket kan malmfuru overflatebehandles med beis maling tilsvarende annet ubehandlet treverk. En annen ting jeg ville si noe om om var mitt lille eksperiment, med behandling av trykkimpregnert utegulv, på lannet :-). Lurte på hvordan jernvitrol ble på trykkimpregnert matriale?


En behandling med jernvitrol gir etter en tids væreksponeri. Kledningen har god levetid da harpiksen i malmfuru er krystallisert og porene rundt vedcellene er tettet igjen. Vi valgte malmfuru etter å ha brukt det mye på hytter og andre bygg. Vi tenkte det burde behandles med jernvitrol som vi har gjort med suksess på hytter, men ble advart om at jernvitrol og sink går dårlig sammen. Sink korroderer av jernvitrol , og det ville vi ikke risikere, fortsetter arkitekten.


Moelven samarbeider kun med de beste leverandører både på furu råstoff og malingsprodukter slik at vi skal kunne tilby deg som kunde et best mulig produkt. Vi har også tett samarbeid med forskjellige forskningsmiljøer slik at vi hele tiden ligger i fremkant av utviklingen på behandlede panelprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg