mandag 9. april 2018

Stor svart maur

Vi fjerner maur raskt og effektivt. Kjøp skadedyrsprodukter billig! Fjern effektivt plagsomme insekter og gnagere. Sort sortemang av middler og produkter, både for å bli kvitt og videre beskyttelse.


Stor svart maur

Finn laveste nettpris her. Denne dronningen blir mor til alle andre maur i reiret og kan leve veldig lenge, faktisk over år. Utvidelse av reiret foregår hovedsakelig på våren og sommeren, og reirstørrelsen vokser proporsjonalt med antall maur i kolonien. Kan svart jordmaur gjøre skade?


Hvis det er et angrep, vil boligen mest sannsynelig ha en konstant trafikk av maur inne i eller inn mot huset. Ser man store mengder vingete maur på forsommeren eller maur innendørst på senvinteren, er det også et tegn på angrep. Mat finner stokkmauren vanligvis utenfor huset. De spiser ikke veden de graver ut. Svart tremaur lager kartongreir i trestubber.


Stor svart maur

En middels stor koloni av skogmaur skal kunne samle ca. En regulær leieboer er gjestemaur, som er 2–mm lang. Den har sitt nøttestore reir blant annet i skogmaurens tuer, og de to artene lever fredelig sammen.


Stokkmauren er Norges største maur med dronninger som er opptil mm lange. Størrelsesvariasjonen på arbeiderne er imidlertid stor (5-mm), så de minste kan lett forveksles med arbeidere av rød skogsmaur. Røde skogsmaur har imidlertid røde og svarte hode, mens stokkmaur har helt svart hode.


Stokkmaur vil gnage et uregelmessig nett av ganger og hulrom i treverket, for å få plass til samfunnet. I de tilfeller hvor redet bygges i hus kan de gjøre stor skade, spesielt om redet bygges i bærende konstruksjoner. Stokkmaur er vanligvis ikke så plagsomme da de holder seg skjult og ikke beveger seg så mye åpent inne i huset. Innførte arter er ofte kosmopolitter som lever i hus og bygninger.


Disse er spredd med mennesker til alle deler av verden. Et eksempel på en slik maur er faraomauren. Se også når det er høysesong for maurangrep. Husk at skogmaur, og alle andre typer av maur gjør en stor nytte i naturen ved blant annet å spre plantefrø og sørge for sirkulasjon av næringsstoffer. Derfor bør skogsmaur kun bekjempes dersom de utgjør et direkte problem for oss og våre boliger.


Har du fått maur i huset anbefaler vi profesjonell hjelp. Maur i huset vender gjerne snuten ut for å finne mat om sommeren. Vi fylte opp en sprøytekanne med maurmiddel, og sprøytet langs alle vegger, kanter og sprekker.


Meningen var å sperre maurene bort fra bygningene, og drepe maur som passerte sperrebeltet. De er arter av årevinger i familien maur. Svart jordmaur, både Lasius niger og Lasius platythorax kalles svart jordmaur.


Arbeiderne er gråbrune til svartbrune og 5–mm lange. Maur er en tallrik familie av hovedsakelig små insekter av årevinger. De er nær beslektet med vepsene, spesielt stikkvepser og Scoliidae (dolkvepser). Enkelte entomologer plasserer maur systematisk i overfamilien Vespoidea, andre i en egen overfamilie, Formicoidea.


Tilgang på mat er vanligvis årsaken når svart jordmaur etablerer reir inne i bygninger. Den kan bygge reir i råteskadet treverk eller i isolasjon, for eksempel under baderomsgulv. Ved hjelp av luktspor danner de maurstier, som raskt tas i bruk av travle maur.


I motsetning til stokkmaur, kan ikke svarte jordmaur gnage i uskadet trevirke. De kan likevel gjøre stor skade – for eksempel i isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler. Så snart de finner noe søtt og godt, legger de ut luktspor og det strømmer til med maur.


På kjøkkenet kan de raskt lage travle maurstier. Ute spiser de honningdugg fra bladlus og innendørs finner de alt som måtte være tilgjengelig av søte matvarer. Når en kilde til mat oppdages, legger de ut luktspor og det vil strømme til med maur. Stokkmaur kan gnage og uthule tørt trevirke, og ødelegger konstruksjoner. Hvis maur setter seg i sålen under huset eller i isolasjonen bør de bekjempes så raskt som mulig.


Stor svart maur

Noen arter maur trives bedre innendørs enn andre arter sies det, men vi i Pelias Norsk Skadedyrkontroll har flere ganger møtt på maur innendørs som tradisjonelt ikke skal bygge bol inne. Vi er av den oppfatningen at de fleste maurarter kan gå innendørs og etablere seg der, selv om faglitteraturen hevder noe annet. Maur kan naturligvis også forville seg inn i hus, og vil forsvinne igjen like fort som de kom.


Men får du inn feil type maur , er det viktig å ta affære så raskt som mulig. Maur som lager reir inne i vegger, gjør skade på treverk og isolasjon. Jeg vil anta at med stor sannsynlighet at maurene bor under. Så lenge det ikke er helt svart av maur , er dette ganske uskyldige gjester. Dette er attraktiv åte som inneholder langtidsvirkende maurmiddel og som kan utrydde hele kolonier, hvertfall av små maur som svart jordmaur.


Således kan denne arten volde stor skade på eiendommer. Jeg lurer på om dette er en svart jordmaur dronning. Funnet på en traktorvei i gammel hogget skog i Fåberg, nord for Lillehammer. Vanskelig å ta bildet av fordi den løp meget fort når den ensett mitt nærvær.


Vanlig sukkermaur er en svart og mørk brun, middelstor maur og er svært lik tvillingsukkermaur (Lasius platythorax) Levevis. Reiret til vanlig sukkermaur er oftest anlagt i hager, i jorden, ofte under en større stein, eller annen gjenstand. Det dannes ofte løse tuer av jord over boletet.


Den trives best i hager, og bygger reder langs grunnmur, under steiner eller heller. De kan også etablere samfunn i råttent treverk og isolasjon i boliger. Les mer om maur som skadedyr her. Hvordan ser svart jordmaur ut?


Kroppen er svart eller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg