onsdag 28. mai 2014

Tapetsere over gammel tapet

Bestil fototapeter fra mange designere eller opprett fra ditt eget bilde! Skap dit eget Lerretsbilde online. Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer.


Når all tapet er fjernet grunner du med heftgrunn, sparkler, pusser og flekkgrunner ovenpå sparkelmassen. Og så er det klart for ny tapetsering! Gammel tekstiltapet som ikke er spaltbar bør fjernes eller helsparkles.

De fleste tekstiltappet i dag er heldigvis spaltbare. Når det dekorative laget er fjernet, sitter papirbaksiden igjen og gir en fint underlag for ny tapet. Nei, i de fleste tilfeller går dette raskt. Hvis du vil ha et godt resultat, er det viktig å sørge for at underlaget er egnet for tapetet som skal settes opp.


Det finnes mange typer tapet , og noen tåler mer ujevnt underlag enn andre. Når dette er sagt er det best å fjerne gammel tapet dersom den sitter løst nok til det. Tekstiltapet må alltid fjernes og eneste utvei hvis det ikke går, er å sparkle hele veggen.


Vær også oppmerksom på blærer i gammel tapet.

Disse må rives opp, sparkles og pusses. Sørg for at du har gjort et grundig forarbeid før du tapetserer. Vi har filmer som viser hvordan man sparkler en gipsvegg, helsparkler en ujevn vegg og hvordan man tapetserer over en gammel tapet.


Om du har vegger med mye sparkel eller maling som skiller seg fra tapetfargen, kan det være lurt å grunnmale med tapetens farge. Ifølge en meningsmåling utført av YouGov for Byggmakker, er det maling, beising og sparkling som står øverst på lista over innvendig oppussingsarbeid. Det er tre ganger så mange som vil male, kontra tapetsere.


Men tapetsering er ofte like enkelt, det går raskere, og det åpner for veldig mange flere muligheter. Det kan være tidkrevende å fjerne tapet og glassfiberstrie, men her får du tipsene gjør det enklere. For dersom tapetet sitter godt til underlaget kan man faktisk i de fleste tilfeller rett og slett tapetsere over. Hvis tapeten sitter godt til underlaget kan man i de fleste tilfeller tapetsere over , men da bør man være nøye med å grunne med heftgrunn før ny tapetsering slik at den nye tapeten fester seg.


Vi har akkurat kjøpt hus hvor samtlige vegger har gammel og stygg strie og tapet. Flere steder er det små ujevnheter i strien og tapetet. Vi vil gjerne ha helt glatte vegger, men ser at det blir en altfor omfattende jobb å få vekk alt dette gamle - spesielt siden det er gipsplater under. Tapetsere over den gamle.


Om tapeten sitter godt til underlaget, går det faktisk i de aller fleste tilfeller helt fint å bare legge ny tapet over , forklarer eksperten. Alt du trenger av bo- og byggevarer. Se hele utvalget i vår nettbutikk!


Eksteriørmaling finner du på Maxbo.

Maling og lakk til bruk på metall. Ja, det finner du på Maxbo. Før du maler over tapetet bør du pusse ned kanter og overganger med sandpapir. Deretter bør tapetet vaskes for å fjerne smuss og fett.


Hvis det er en papirtapet som sitter godt til underlaget, går det i fleste tilfeller fint å legge ny tapet over. Har du revet ned noen lag med ny tapet , og funnet gammel tapet under, er det faktisk mulig å få gjenskapt denne. Det er litt kostbart, men slik får du det akkurat som det engang var.


Mange produserer tapeter i gammel stil, etter funn i gamle hus. Selv grunner jeg minst mulig, og sparer både tid og penger. Det har jeg lært av svenskene som bruker mye mer tapet enn oss, sier Syversen. Les også: S lik tryller du med tapet.


Vurder underlaget før du velger type tapet. Maler- og byggtapetsermesteren avslutter med å anbefale at underlaget bør vurderes før man bestemmer seg for type tapet. Og når er det greit å bare sparkle over ujevnheter og skjøter? Kjenn etter i skjøtene hvor hardt det gamle tapetet sitter. Man bør alltid grunne med en tapetgrunning som gir en god base for sparkling og tapetsering.


Videre kommer det an på hva slags tapet det er. En ikke vevet- tapet , som går kant i kant, gir ingen skjøter. Dersom tapetet sitter godt til underlaget kan man faktisk i de fleste tilfeller rett og slett tapetsere over. Slik fjerner du gammel tapet fra veggene. Kan man tapetsere utenpå gammel tapet ? Dersom du skal legge ny tapet , kan det i enkelte tilfeller gå helt fint å bare tapetsere over den gamle.


Og hva med glatt vinyltapet eller ruglete miljøstrie? Og hvorfor må man egentlig grunne det gamle tapetet først? Her er samme scenario: gammel tapet med stygge 60cm-intervall skjøter, prydet med tapetbord.


Mange syntes riktignok det blir for mye jobb og velger derfor bare å tapetsere over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg