mandag 5. desember 2016

Fuktighet maling

Spesielt egnet for måling av fuktighet i vanlige hus og bygninger. Denne måleenheten kan utfylles av f. En god fuktighetsmåler kan spare deg for mange timers arbeid ved å gjøre en rask måling av fuktighet i vegger og konstruksjoner. Ifølge Dag Frogner Hansen hos Jotuns teknisk service kan man fint behandle med maling eller beis til langt utover høsten – så lenge man tar hensyn til fukt og temperatur.


Vår hovedregel er at treverket ikke må ha høyere fuktandel enn prosent. Nytt trevirke kan også med fordel sjekkes for fuktighet.

Ny kledning skal overflatebehandles relativt raskt etter den er satt opp, slik at solen ikke gjør skade på den. Men sikre deg at den holder akseptabelt fuktighetsnivå innen du behandler den. Skal en måle fuktighet i materialer, er måling i treverk det letteste.


En enkel måler med to nåler stikkes inn i materialet, og viser hvor mye vann det er i materialene i forhold til egenvekten til treet, dette uttrykkes gjerne som vektprosent, fortsetter Sletta. Er vektprosenten over 2 må en vente med å legge på plasten, påpeker han. Fuktighet spiller en viktig rolle i dannelse av nedbør, dugg, tåke og ising som kan være alvorlig for fly og skip.


Høy relativ fuktighet gjør at temperaturen kan føles høyere enn den er. Selvrensende maling har en hardere og mer smussavvisende overflate, så når det regner på veggen, holder fasaden seg renere.

Det er uansett viktig å vedlikeholdsvaske ved behov. Har du mye vegetasjon rundt huset og tomta, trenger du å gjøre det oftere. Dette gjelder også skyggesidene, understreker Bergheim. Riise sier at fuktighet i tørkeprosessen kan gi et skjemmende maleresultat.


Utover høsten er duggmatting et vanlig fenomen, og dette kommer i løpet av kveld og natt når temperatur og fukt endres. Kommer det dugg på fuktig eller halvtørr maling , vil det kunne oppstå matte skjolder. Noen ganger er det ikke ny maling , men kun en vask som er nødvendig for å igjen få en pen fasade. Når du skal male er vask en nødvendighet. Bare tenk på hvordan utemøblene blir av skitt i lufta.


Det samme skjer med husveggene. Jeg tror jeg skal gjøre det du sier og skrape av maling og alle mulige tette skikt på veggen så det tørkes over tid. Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Eksteriørmaling finner du på Maxbo.


Maling og lakk til bruk på metall. Ja, det finner du på Maxbo. Du vil se at det blir lavere og lavere fuktighet jo lenger unna du kommer, og når du kommer dit hvor det fortsetter å måles likt nedover, er du der hvor lekkasjen stopper, forklarer Sletta.


Løsningen er en spesiell mørtel, som tillater veggen å puste, som klær eller sko av pustende materiale.

Systemet, som består av en mørtel og et topplag, heter henholdsvis Sika Monotop 6og Sika Top 107. Rens veggen for løs maling , reparer hull og sprekker, og påfør pussen med en murkost. Svar: Da må man først vaske over med JOTUN KRAFTVASK, og så gå over med en stiv børste for å fjerne løse trefibre og er det mye av dette, så må man grunne med VISIR OLJEGRUNNING på de områdene som har bart treverk, før påføring av maling som f eks.


DRYGOLIN ULTIMAT eller OPTIMAL. Innbygging av bade- og dusjkar 543. Våtromsvegger med overflate av vinyl, baderomspanel eller maling 543. Tekking med takstein. Materialer, legging og forankring 544.


Taktekking med bord 544. Det er viktig at muren får mulighet til å slippe ut fuktighet ! Fukt er murens verste fiende! Enten muren er grunnmuren til et hus med trekledning, en frittstående kaldmur eller hele huset er dekket av murpuss, er fukt som regel til stede. Fukten vil trenge inn i muren fra bakken.


Den kan også angis ved absolutt fuktighet eller vanndamptetthet, det vil si gram vanndamp per kubikkmeter luft. Blandingsforholdet angir antall gram per kubikkmeter tørr luft. Det finnes en grense for hvor mye vanndamp luft kan holde på.


Vanndamptrykket ved denne grensen kalles metningstrykket, dette øker med lufttemperaturen. Den koster ikke stort, og er et kjekt verktøy som det er svært nyttig å ha i garasjen. En fuktmåler får du tak i hos malehandleren. Den måler den relative fuktigheten i treverket, og kan blant annet si noe om det er for mye fuktighet for å male. Avfukteren produserer tørr luft ved å trekke fuktighet ut av luften i rommet, fuktigheten transporteres ut av bygget via en kanal.


Avfukteren styres av en hygrostat og holder dermed automatisk fuktigheten på et akseptabelt nivå, hevder Tørt Bygg. Ingen minimumsordre - Kjøp nå!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg