mandag 28. oktober 2019

Lister til skråtak

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. På utkikk etter gulv lister? Maxbo har stort utvalg av gulv. Kjøp i nettbutikken her! Trenger du aluminiumslister?


Det finnes en rekke spesiallagde lister som kan benyttes til de fleste takvinkler.

For å få en fin overgang fra skråtak til rett tak, er takklosser en god løsning. Ved bruk av standard taklist, prøv å høvle eller skjære til baksiden av en bit avskjær til denne passer mot flatene. Det er faktisk umulig å liste i bunnen av et skråtak , og få til fin overgang til list oppover langs skråtaket om man skal bruke samme list. Det går ikke, for det skrå skjæret som må til for å få lista til å treffe veggen i nedre kant gjør at kuttkanten blir lenger enn høyden på lista. Hos MAXBO finner du et utvalg av taklist til overgangen mellom vegg og tak.


Men så lurer jeg på om noen har tips til lister å bruke i ovegangen knevegg-tak? Gjerne lister som også kan brukes rundt resten av taket. Man har jo måkevinge-list og flexi-lista, men er ute etter mer profilerte lister da hele huset er mer av herregårds-stil.


Det som løste alt for meg var Frodes regel om opp i taket, ned i sagen.

Fant ut at å skrive tak på den siden av listen som går opp i taket også gjorde det litt lettere å ha kontroll. Dette kan medfører oppsprekking. Spikeren bør ikke plasseres nærmere enden enn ca. Det kan ofte være lurt å forbore, særlig ved montering av lister i harde treslag. Alternativt kan du knipe av spissen på spikeren med tang.


Da blir spikeren butt og vil ikke splitte opp veden så lett. Lister som er høvlet i ulike vinkler (1 og grader) gir flotte avslutninger i rom med skråtak og knevegger. Det kan være lurt å benytte spikerpistol ved festing av lister for å unngå hammermerker. Ferdig oppsatt listverk skal være uten merker og flekker.


Lengden på spikeren bør være tre ganger tykkelsen på listen og alle spiker skal være dykket ca. Alt du trenger av bo- og byggevarer. Se hele utvalget i vår nettbutikk!


Se flere gjør-det-selv videoer. Lister vil som regel krype litt når de tørker, og de kryper ikke i lengden, men i bredden. Derfor blir det ofte en glippe på den siden av lista som er kortest. Det kan være smart å gjøre som du er inne på, kappe lista med et lite sprik i ytterkant slik at den er korrekt når treverket har tørket i et år. Lær hvordan du monterer taklister og gulvlister: Oppmåling, gjærding av hjørner, stifting av lister , tetting av sprekker og sparkling av spikerhull.


Jeg har halvannenetasjehus med knevegger ytterst. Listene er egentlig ferdig, og jeg har fått mekket det til greit, men er det egentlig noen bra måte å gjøre det på?

Der skråtaket går over til flatt tak er det jo ikke noe problem, men der skråtaket går over til vegg, hva pleier dere gjøre. For brede lister stjeler en del av romfølelsen. Hvis boligen har standard takhøyde inne – 2centimeter – bør du for eksempel ikke velge gulvlister som er høyere enn 5-centimeter. Smale lister gjør seg best til små rom, fordi det ikke tar opp så mye plass på veggen.


Skråtaklister er spesiellt laget for å dekke overganger mellom skråtak og knevegger. Stilfulle lister som passer til mange ulike stilarter i ditt interiør. Variant passer kun til glatte lister , men du velger selv om det er den loddrette eller vertikale enden som avslutter. Alle variantene kan kombineres med hjørneklosser.


Variant den bredeste siden av den profilerte listen vendes inn mor døren. Listen gjæres både oppe og nede ° i motsatt vinkel. Dermed startet en interessant prosess med å finne de rette profilene. Med profesjonell bistan og et stort innsamlet materiale fra gamle hus i Norge, valgte vi ut det beste og mest tidstypiske. Vi snakker om trehus fra mindre eneboliger til hoteller, som det finnes mange av rundt om i landet.


Stilen har derfor stor utbredelse. Nye hus i sveitserstil blir også bygget i dag. Sokkelklosser ved dørene er viktige detaljer i Sveitserstilen. Taklist i skråtak , gjæret til.


Vi er et blikkenslagerfirma med lokasjon i Flekkefjord og Vest-Agder, og har i hovedsak arbeidsområde her i Listerregionen og de nærliggende kommunene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg