fredag 11. oktober 2019

Smelte stearin

Plasser veken der du vil ha den, hell litt stearin over den og la den tørke til veken står av seg selv. Vi hadde et syltetøyglass med hvit stearin og et syltetøyglass med hvit stearin blandet med rosa farge. Kar av rustfritt stål eller kobber til å smelte lysmassen i. Vi har brukt et smeltekar fra Panduro Hobby, men du kan også bruke en rengjort blikkboks.


Form til å støpe i, for eksempel blikkboks, plastboks, melke­kartong eller støpeformer til lys, som du får i hobbyforretninger.

Blomsterpinner eller lysvekenåler. Og rens dem for sot og veker og sånt før du smelter. Vekene kan du jo bruke i de nystøpte lysene.


Legg godt med avispapir under og rundt der du skal støpe, det er ganske vanskelig å få vekk stearin. Pass på klærene dine. Samle dem gjerne i en pose som Oddrun har gjort.


Ferske kongler – og ferske tennbriketter som kan brukes til bålet, utepeisen eller litt i ovnen hjemme.

Husk bare at ovner ikke har godt av noe særlig stearin.

Sammen med palmitin og olein utgjør stearin hovedbestanddelen i de fleste typer animalsk og vegetabilsk fett, for eksempel talg og kakaofett. Når slike fett-typer blir smeltet og deretter avkjølt, vil olein delvis kunne fjernes ved utpresning (oleomargarin), mens en fast masse som vesentlig består av stearin og palmitin blir igjen. Her har vi pyntet med litt blondebånd vi fant, og litt hyssing, men vi synes de er fine uten pynt også.


Til høyre er det ferdigstøpte kubbelyset fra rømmebegeret. Viktig at det første laget er størknet skikkelig før det helles på ny stearin. Konservesdåse eller lignende til at smelte stearinen i. Det ble støpt i to runder for å skape effekten med to lillafarger.


Kødpinde, strikkepinde, tandstikker, hæklenåle eller lignende til at holde vægen på plads. Det kan for eksempel være et specielt smeltekar købt til formålet eller en lille aflagt kasserolle med hældetyd og langt skaft. Legg stearinlys restene i smeltekaret og sett så smeltekaret i en kasserolle som er fylt med vann. Slå på komfyren og rør forsiktig rundt med rørepinnen når stearinen starter å smelte. Da jeg var liten, pleide vi å få lov å gjøre noe vi kalte å dryppe lys.


Måler med termometer for å sjekke temperatur. Gamle Donaldblader og stearinlys-stumper ble funnet frem. Så dryppet vi stearin på et utvalgt bilde i Donald-bladet.

Når stearinen på det utvalgte bildet var stivnet.

Pas på med den varme lysmasse og overlad ikke smeltning af stearin til børn uden opsyn. Drejer det sig om større børn, bør der også være en voksen til stede til at hjælpe de første gange. DIY brug resterne af dine gamle sterin lyd til at lDIY Lav nye dekorative stearinlys. Du skal bruge -En kniv -Lysstumper i forskellige farver -En lighter. Prøv å hell i formene så du ikke får luftbobler i. Men alt jeg har funnet av stearin i Norge er ganske så dyrt!


Da blir det jo faktisk billigere å kjøpe ferdige lys for så å smelte dem om, enn det er å kjøpe massen? Samtidig ser jeg at man kan få kjøpt nesten kg med stearinlys hos ClasOhlson til 9-. Eller er det noe jeg ikke helt ser her?


Feittstoffet er framstilt frå levande organismar, for eksempel oljehaldige planteslag som palme, eller som eit biprodukt i kjøtproduksjon. Jo meir feitt det er i stearinen , desto fastare er konsistensen i normal romtemperatur. Til lys- eller såpestøping. Plasseres i vannbad under smelting av støpemasse (parafin, stearin eller såpe).


Smeltekar, av aluminium. Husk at sølt stearin på komfyr kan ta fyr. Du skal blot bruge: lysrester, en saks, væger, en dåse eller skål til at smelte.


Det er nemt og billigt at genbruge resterne fra dine sterinlys og skabe nye. Lag aldri lys hvis du har dårlig tid eller er opptatt med andre ting. Torstein Haarberg er konserdirektør i SINTEF. Stearinen suges opp av kapillærkrefter.


Når veken brenner, smelter stearinen og trekkes opp i veken i tilstrekkelig mengde til at den vedlikeholder. Dette er samme type krefter som suger kaffe opp i en sukkerbit som dyppes i koppen. Sådan smelter du dine stearinrester om til nye lys! Stryk over papiret med strykejernet.


Han forklarer til Klikk. Etterhvert som det blir mindre stearin å trekke opp, går du over til ett papirlag mellom flekken og strykejernet. Varmen vil smelte stearinen , og papiret suger til seg.


Fortsett til du ser at papiret ikke trekker til seg mer stearin. Start med å legge decoupage limet rett på stearinlyset som vist på bildet, og deretter legger du servietten over limet. Dekk så hele servietten med decoupage. Den mest effektive måde til at fjerne stearin fra lysestager er, at du smelter stearinen af lysestagen.


Tænd din ovn på grader og placér lysestagen på hovedet. Stil lysestagen på en bageplade med bagepapir i bunden i cirka minutter, så stearinen smelter ned på bagepapiret. Dette trikset fungerer selvsagt på alle stearinflekker, enten du skal fjerne stearin fra duken, buksa, bordet, sofaen eller andre flater som er nogenlunde plane. Kanskje jeg prøver å smelte det på egen hånd om det blir for mange etter hvert, og lage nye lys. Vår leverandør på disse lysene har gjort en egen test på stearin vs.


For å dyppe lys trenger du veke, stearin og en beholder å smelte stearin i. Nille, Hilde Karlsrud. Varm stearin drypper mye, det kan være lurt å dekke til gulvet, både der du dypper og der lysene skal henge til tørk. Sett beholderen i varmt vannba så slipper du å varme opp stearinen så mange ganger. Varm opp stearinen på kokeplate til ca grader. Ta turen innom et renseri, det er billigere å unngå å ødelegge klærne for å spare penger på å gjøre det selv.


Suzanna skrev: Mannen min sin gode myke jakt Goretex bukse har fått mye stearin på seg, kan den reddes? I vår oppskrift har vi smeltet stearin fra nye kubbelys, men her kan du fint benytte anledningen til å smelte om små rester av gamle lys. Avstanden er viktig for at ikke varme fra lyset skal smelte nabolyset - slik at dette begynner å renne. Ligg unna tette lykter. Har du lys i en lyslykt, så pass på at lykten ikke er for tett.


Lyset trenger luft for å brenne. Dersom lykten er for tett og lufttilførselen til lyset blir for dårlig, vil du oppleve sot på glasset i lykten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg