mandag 11. januar 2016

Vaske vegger

Den mest effektive måten å vaske vegger og tak. Det er ingen morsom jobb å vaske vegger og tak, men huset føles helt nytt etterpå. I løpet av året legger det seg nemlig sot, støv, fett og annet smuss på vegger og tak som blir til mørke skygger. Start å vaske veggen , ett parti av gangen, nedenfra og opp. Husk å skifte mopp ofte, da begrenser du mengden skjolder og striper.


Denne filmen gir deg en enkel veiledning til vask av vegg ute.

Gjør jobben riktig, og du kan få et vakkert resultat som holder seg godt i mange år. Dersom du kun skal vaske (og ikke male over etterpå), bør du aller først teste om malingen er vaskebestandig, altså at den ikke vil prelle av. Dette gjør du ved å fukte en klut i en annen farge enn malingen og tørke lett over på et lite iøynefallende sted.


Hvis malingen ikke smitter over på kluten, skal det være trygt å vaske veggen. Gå over veggen med moppen på stativ. Enten opp og ned eller frem og tilbake. Begynn å vaske nederst på veggen og jobb deg oppover, forklarer Hagesæther.


Begynner du øverst på tørr vegg , blir veggen stripete om vannet renner.

Vannet må renne på fuktig flater for å unngå stripene. Hvis man har ru vegger eller liggende panel på veggen , kan det bli mye støv, bekrefter rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Ta en runde når veggene ser skitne eller støvete ut og det er mye svevestøv i rommet, anbefaler hun. Rengjøringseksperten anbefaler å bruke en fuktig mikrofibermopp. Det kommer veldig an på hva slags livsstil du har.


Slik fuktmopper du tak og vegger. Spray på lunket vann i en fin dusj på et 2–kvm stort område med en lavtrykksprøyte. Er taket veldig fett og skittent bør du tilsette litt vaskemiddel egnet innendørs vask , ellers holder det med vann. Skrubb lett frem og tilbake på overflaten med en tak- og veggmopp godt fuktet i lunkent vann.


Påfør husvask i taket og vegger ved hjelp av en sprøytekanne og tørk deretter av med en ren mopp, er anbefalingen fra IFI, som mener at grunnen til at mange tror at det er så vanskelig å vaske taket, er at det er en slitsom jobb. Hele taket med en gang - Nøkkelen er å fukte hele taket først, sier Dahl. Det er her vannet kan komme inn og gjøre stor skade, dersom du vasker med feil retning.


Ved liggende panel, ligger panelene litt skrå, for at det ikke skal komme fukt inn når det regner ovenfra. Derfor er det spesielt viktig når man skal vaske husveggen, at man ikke spyler underifra og opp på liggende kledning, forteller Myrland til Dinside. Skal man vaske vegger og tak? Færre røyker og færre har åpent ildste så man ser kanskje ikke behovet. En ny forfuktet vaskemopp gjør rengjøringen enklest mulig.


Når du skal vaske veggene er det lurt å vaske dem med et middel som løser opp fett, men som ikke er for sterkt.

Bruker du for mye salmiakk kan dette matte ned malingen. Hagesæther sier en mikrofibermopp er fint å bruke på veggene fordi denne kun trenger rent vann. Bearbeid moppen fra gulvet og opp til taket. Er det varmt og fint sommervær, holder det å la veggene tørke et døgn fra du vasker til du begynner å male.


Ved lavere temperatur eller hvis det har vært regnvær, bør du vente 3-dager. Desto tørrere veggen er, desto bedre blir resultatet. Jeg lurte litt på hva jeg bør vaske tak og vegger med?


Veggene består av gips, med strie som er malt. Og taket består av gips, og malt glassfiber strie. Sommer rengjøringen roper, så på tide å høre hva som er best å vaske me for å slippe å skade vegg og tak, og for å slippe sjolder, og lignende. Men samtidig bør det bli reint. Hvis ikke er det bare å gå på med beising eller maling når veggen er helt tørr og det blir oppholdsvær.


Lufter du mye vil støv og pollen komme lettere inn. På den måten tar du optimalt vare på verdiene dine. Har prøvd alt fra vanlig grønnsåpe til klor.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg