tirsdag 17. november 2015

Farge på hus

Glans og underlag kan påvirke fargenes utseende. Se derfor alltid en fysisk fargeprøve for korrekt fargegjengivelse. Tips om sterke farger på hus.


Om du velger mørke eller lyse farger , er det viktig å være klar over at også fargens intensitet påvirker hvordan huset oppfattes. Store hus kan med fordel males mørkere farger.

Store, helt hvite hus kan lett bli litt ruvende og kontrastfylte til omgivelsene. En hvittone trenger ikke brekkes mye for at den plutselig føles mykere og mer omgjengelig. Uansett ser vi stadig at flere velger mørkere farger til huset i disse dager. Du kan bruke farge for å fremheve og skjule detaljer, for eksempel vil sorte detaljer ramme huset inn, mens hvite detaljer gir en klassisk tilnærming.


Det kan være smart å prøve fargen på en plankebit før du setter i gang med malingsjobben. Dersom du bruker samme farge på staffasjen som på kledningen kamufleres staffasjen, og dersom du bruker en kontrastfarge, fremheves den. Males karmer, ramtre og eventuelle sprosser i samme farge som fasaden, ser vinduene mindre ut.

Gå på fargejakt og finn din husfarge 08. Har du tenkt å skifte farge på huset, eller bygger nytt og lurer på hvilken farge huset skal ha? I fargepaletten til venstre kan du bruke musepekeren og prøve ut forskjellige farger.


Om du har en konkret farge du vil teste ut, kan du skrive inn RGB-koden under fargepaletten. I funksjonalismen brukes en rekke farger på hus. Toetasjes hus hadde ofte ulike farge på etasjene.


Det er ikke så lett å finne klare tendenser. Ellers var avdempede, lite mettede farger brukt: blekgult, tomatrødt, eplegrønt, men også sterkere farger som sitrongult, oransje og skarp blått. Grunnmuren er en sentral del av totalopplevelsen av et hus og bør vedlikeholdes i like stor grad som resten av huset. Hvilken farge du velger på grunnmuren har også stor påvirkning på helhetsinntrykket.


I tillegg til den åpenbare fundamentfunksjonen, har grunnmuren også en visuell funksjon. Har man et hus som gror opp av bakken uten klar grunnmur, vil den nederste delen alltid se møkkete ut. Farger som forankrer huset.


En adskilt grunnmur i egen farge kan lettere vedlikeholdes, forteller hun. Hus som legger tett og som man kommer nær, for eksempel i en bygate, kan ha spreke og varierte farger , mens hus som ligger mer alene og som man ser på avstand må.

Hvis du vil prøve deg frem og fargelegge hus , trykker du ’Se flere farger ’ og prøver vår store fargevelger. Her på siden får du også inspirasjon, veiledning og how to-guides til hvordan du best fikser, vedlikeholder og frisker opp huset ditt, slik at du får akkurat det hjemmet du ønsker deg. Har du et gammelt hus kan det derimot være vakkert å markere detaljene slik at de får fokus.


De som er glade i farger velger gjerne forskjellige kulørte farger , mens andre foretrekker mer monokrome farger. Vil du allikevel trekke frem detaljer på huset ditt, kan du variere kontrasten mellom lyst og mørk, tipser hun. Da kjøper man strengt tatt ikke et hus eller en leilighet, men en viss andel av noe større. Så for å skrive det jeg ville helt formelt riktig burde jeg vel heller ha skrevet noe i retning av Når man har kjøpt et hus , har man rett til å bestemme fargen på det også, bortsett fra om det går fram av.


Man legger best merke til det lyse på hus. Om fasaden er mørk og man ønsker en lys farge til dette, er det viktig at man nøye overveier hvilke deler av huset man vil fremheve, f. Vil man derimot skjule detaljer så kan de tones ned ved å velge samme farge som fasaden eller en litt mørkere farge. Kanskje en farge dominerer. Valg av farge på hus utvendig avhenger av type hus , området, trender, og noen ganger av nasjonale og lokale tradisjoner.


En fin huskeregel er at man bør ha rolige farger , som blå, på soverom, mens man i stua eller på kjøkkenet kan ha farger med litt mer sprut i – som skaper matlyst eller energi. Hun minner også om den praktiske siden ved å ha en egen farge for grunnmur: – Alle hus bør ha en egen grunnmursfarge på grunn av vedlikeholdet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg