mandag 22. april 2019

Ekstrem tørke

En ekstrem tørke i Nord-Korea halverer den forventede landbruksproduksjonen. Også drikkevannet rammes. Røde Kors frykter det fører til spredning av. Ekstrem tørke i Øst-Afrika rammer barn Øst-Afrika er rammet av den verste tørken på år.


Ni millioner mennesker sulter. Over halvparten av dem er barn.

Skogsentreprenørene, og hele skognæringen, fortviler. Ernæringssituasjonen i landet er allerede svært alvorlig. Områdene med ekstrem tørke kan vokse fra tre til prosent. Og områder som allerede i dag lider av tørke , som store deler av Afrika, er de som vil få det verre dersom klimamodellen viser seg riktig.


Det er dødsdom for millioner av mennesker. Tørke Lokalt Klimaendringene vil bidra til mer ekstreme værforhold. Dette kan bety at et sted kan oppleve både tørkeperioder og flomperioder samme år.


Sommeren blir tørrere på Østlandet og Sørlandet, med opptil mindre nedbør. Norge er avhengig av elektrisitetsproduksjon fra vannkraft.

Tørke oppstår når et område får mindre nedbør enn normalt over en lengre periode. Se ørken, tørketid og klima (tabell). Nærmest permanent tørke finner man i Jordens ørkenområder. Jordbruk er bare mulig ved irrigasjon. Sesongbetont tørke oppstår regelmessig i områder som både har regntid og tørketid.


Tørke er ikke et rent fysisk fenomen, men i stedet et samspill mellom naturlig tilgang på vann og menneskelige behov for vann. Den presise definisjonen av tørke er blitt vanskeliggjort av politiske forhol men der er vanligvis tre typer forhold som blir henvist til som tørke. Det skjer mye aktivitet på fôrområdet for tiden, og Mattilsynet har hatt en ny gjennomgang sammen med næringen. Mange bønder opplever i år en ekstrem tørke og må finne alternative løsninger for å løse dyras fôrbehov både i beitesesongen og for kommende innefôringsperiode. Begge ytterpunktene påvirker jordbruket.


Tørken i nord resulterte i en reduksjon i avkastning på opptil prosent. Sør-Europa opplevde derimot en gevist på opptil prosent. Forskere har rekonstruert klimaet 5år tilbake i tid uten å ha funnet et lignende scenario, med ekstrem tørke i nord og mye nedbør i sør. Mens Øst-Afrika rammes av ekstremregn og flom, trues rundt millioner mennesker i det sørlige Afrika av sult på grunn av ekstrem tørke , ifølge hjelpeorganisasjoner som Oxfam. Regionen har bare opplevd normale nedbørsmengder i én av de siste fem sesongene med avlinger, ifølge FNs matvareprogram.


I år har areal på størrelse med Hordaland og Sogn og Fjordane strøket med. Tørke vil si vedvarende underskudd på vann over et større område. Lengre perioder uten nedbør forplanter seg i vannkretsløpet, og kombinert med høy fordampning kan jorda tørke ut, grunnvannsnivået synke og vannføringen i bekker og elver bli svært liten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg