mandag 29. september 2014

Farge på lister

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. På utkikk etter gulv lister? Maxbo har stort utvalg av gulv. Kjøp i nettbutikken her! Trenger du aluminiumslister?

Er det lister i en annen farge ved vinduer og tak, kan du godt velge det ved gulvet også. Men det vil ramme inn rommet, akkurat som ved bruk av andre farger på taklistene. Hvite lister kan bli fort møkkete, så en vaskelist i gulvets farge er ofte å anbefale. Glansgrad på taklister er smak og behag. De fleste bruker samme maling som på resten av taket.


Velger man en hvitfarge med gult i på tak og lister , er man i utgangspunktet låst til de varme fargene på veggene, sier hun. Et rom er ikke ferdig før listverket er på plass. Listverket utgjør skillet mellom gulv og vegg, og vegg og tak.

Du bestemmer om listen er en forlengelse av veggen, eller av gulvet. Når det gjelder lister , er det viktig å tenke på farge - og materialkombinasjoner, og hva som er praktisk. Jeg liker egentlig aller best hvite vegger og hvite lister , eller egghvit, for å være helt nøyaktig. Superblanke lister mot litt mattere vegg. Jeg ville holdt det mest mulig i samme nyanse, men ikke for mørke lister.


Heller ikke samme farge på list og vegg, hvis det ikke er en helt lys. Er ikke helt sikker på hvilken farge Dun er, men min erfaring er at lyse farger gjør seg best sammen med HVITT, ikke eggeskall, lys antikk el, rett og slett fordi kontrasten blir renere og fargen kommer mer til sin rett. Fargene går ofte under navnene Bomull, Egghvit og Klassisk hvit. Det er faktisk stor forskjell. Jeg liker å se på det som at noen farger vender ansiktet mot hverandre og omfavner hverandre, mens enkelte andre snur ryggen til hverandre og beveger seg i hver sin retning.


For å gå litt konkret til verks, skal jeg her hjelpe dere å finne den perfekte hvitfargen på lister og detaljer. Du må ikke ha samme farge på gulv, og dørlister. Trekker du veggfargen ned på listen , ser veggen større ut, mens en hvit list, gir en fin ramme til døren. Tradisjonelt er taklistene i samme farge som taket, gulvlistene i samme farge som gulvet, eller alle listene i samme farge. Den meste brukte fargen på listverkt og vinduslister er hvit.


Hvit er ikke bare hvit når det kommer til farger , og det gjelder spesielt lister da disse gjerne skal passe til veggfargen.

Mange er gått over til å bruke nøytrale hvite farger på listverk, da standardfargene bomull og eggehvit kan gi et gulere uttrykk når veggen får en annen. Til lister , dører og vinduer vil de gulaktige hvittonene egne seg spesielt godt til de tre nevnte beisfargene. Det har i den siste tiden vært en økende interesse for mer grålige interiørbeistoner, faktisk helt til det nesten sorte. Til dem er det fint med en ren, hvit nøytral farge på vinduer, tak og dører.


På en kontrastvegg kan gjerne gulvlisten males i en matchende farge som veggen. Tips ved fargesetting av listverk. Det kan være vanskelig å velge farge på listverket - og ofte ender man opp med hvitmalte lister. Etter navnet på hver farge har jeg satt mitt forslag til norsk oversettelse. Så da er det bare fritt fram for å komme med egne forslag.


Jeg har tatt bort alt annet enn tabellen og lagt til de norske fargenavnene. Valget av gråfarge bør også tas med hensyn til hvitfargen du har på lister og karmer, og omvendt. Tenk på farge og materialkombinasjoner for å gi rommet en helhet – og tenk på hva som er praktisk.


Det bør ikke være utvalget som begrenser mulighetene. På veg oppover treffer det reflekterte lyset innkommende lys, som det interferer me og mange ulike farger oppstår. Blå og grønne farger hos dyr er som regel strukturfarger. Slike farger finnes på fuglefjær, og på vingene til insekter, som biller og sommerfugler.


Skjellkrypdyr har mikrostrukturer i skjellene som skaper disse fargene. Vi har malt gipstaket vårt i egghvit. All takpanel, dører, vinduer og lister kommer også i egghvit som standardfarge.


Jeg synes det er en mye roligere og mykere hvitfarge, men inntil helt hvit ser det litt innrøkt ut, om du skjønner Dersom du sverger til kritt-hvite lister ville jeg definitivt gått for det samme på vinduene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg