mandag 8. september 2014

Sveitserstil listverk

Sveitserstil listverk

Norges ledende innen handel med bo- og byggevarer. Vi har det du trenger. Listverk Stiltre har i samarbeid med bygningsvernkonsulent Jo Sellæg utarbeidet serier med listverk innenfor forskjellige stilarter i norsk byggetradisjon. Maxbo har alt av listverk. Innenfor stilartene rokokko, klassisk, sveitser, jugend og nyfunkis vil du finne produkter som passer til hverandre.


Sveitserstil listverk

I begynnelsen av denne perioden fikk vi de første landsted i sveitserstil. Forbilda kom fra landa rundt Alpene. Maskinhøvling ble stadig vanligere og med det tynnere og mer detaljert listverk.


Før dette var dekorasjonene handhøvla etterligninger av murpussarkitektur. Det ble reist en rekke nye hoteller i perioden. I vår nettbutikk kan du kjøpe rekkverk i sveitserstil , dekorklosser til listverk , vindusknekter til omramminger, søyleknekter, stolpehatter, skistativ, hundehus. Listverk Taklister Karmlister Golvlister Pynteklosser Dekklister Brystningslister.


Sveitserstil listverk

Stilmessig er det sveitserstil med nygotiske vindu- og døromramminger med gavlpreg, kraftige utheng til taket, flott karnapp og assymetrisk bygningskropp. Den lange perioden med sveitserstil , fikk andre korte stilhistoriske innslag, bla. Dragestilen som er et norsk fenomen med klare nasjonalromantiske trekk. De nye stasjonsbygningene på denne tiden ble oppført i sveitserstil.


Bull, Conrad Balthazar Lange, Peter Andreas Blix og Paul Due var alle tilknyttet NSB som jernbanearkitekter og tegnet jernbanestasjoner med klare trekk fra sveitserstilen. Bruken av sveitserstil i stasjonsbygningene var med på å spre stilen ut over landet. Sveitserstil er en stilart som regnes fra ca. I denne stilen ble det bygget arbeiderboliger, stasjonsbygninger, villaer, fjøs, turisthotell og mye mer.


En kjenner igjen sveitserstilen på forseggjorte bord og listverk , utstikkende gavler, høye grunnmurer og. I Norge er stilen i første rekke knyttet til trehusbebyggelse og er kjennetegnet av arkitektoniske elementer som utoverhengende tak, verandautbygg i flere etasjer og utsagede ornamenter. Det er utviklet ny teknologi som utnytter dårligere trekvaliteter til fullverdig materiale for listverk ved kapping og liming. Den listen du kjøper i dag kan bestå av mange små biter som er skjøtt sammen, kanskje - biter per meter. Ferdighusene kunne settes opp raskt.


Dette gjaldt både enklere arbeiderboliger og større villaer. Med utbyggingen av jernbanen kom behovet for nye stasjoner og mange av disse var ferdighus i sveitserstil. Stasjonsbygningene, som var tegnet av dyktige arkitekter, ble opplevd av de mange reisende og dannet forbilder for byggestilen over hele landet. I Norge får husene isteden en tverrstilt gavlfløy som dekorasjon på fasaden, pyntet med flotte utskjæringer.


Takutstikket er så stort at det gir plass til en overdekket veranda, som blir en viktig del av husets utseende. Mange bygninger i sveitserstil finner vi bl. Johan Feyers gate, på Jernhaugen og Marieminde, langs Mosbekkgaten og langs Sokndalsveien. Kilder: Bebyggelse i Egersund – Bygningshistorisk formveileder. Prydmotiver i gavler er et annet sentralt trekk.


Stilen er å se på hus, og særlig villaer, fra denne perioden, men siden jernbanens framvekst i Norge sammenfaller med denne stilartens utvikling, er også flere jernbanestasjoner preget av sveitserstil. Langs Kongsvingerbanen finner man flere stasjoner i sveitserstil. Her skulle jeg velge oss en fordypningsoppgave som jeg syntes er interessant, lærerik og noe jeg liker å jobbe med.


Hvordan vi kunne utforme oppgaven på kunne vi selv være kreative og. Uansett om du skal bygge nytt eller pusse opp, skifte kledning på hele huset eller kun sette opp en enkel vegg med panel, bygge et.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg