onsdag 24. desember 2014

Farge hus utvendig

Farge som spesialområde 31. Våre byer og tettstedet vokser, og arkitekturen og omgivelsene blir stadig mer komplekse. Hvem skal reetablere det vi mister? Vi må satse på teamwork.


Har du et lite hus , vil det virke større hvis du maler det i en lys farge.

Store, ruvende hus vil virke enda større hvis de males lyse, og kan derfor med fordel males mørkere. Hvor passer lyse hus best? Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap.


Mindre hus tåler godt lyse farger. Hvitt og hvitaktige farger danner vanligvis stor kontrast mot naturlige omgivelser. Hvite hus passer derfor fint i åpne landskap.


Når man skal velge farge til husets fasade er det en del ting man bør tenke på. En utendørsfarge er jo tross alt en farge man skal leve lenge med.

Vi pleier å si at fargevalget du gjør på ditt hus , er naboens blikkfang. Derfor skal man både respektere omgivelser og husets stil når fargevalget skal tas. Hvis en skal fargesette hus mot natur er det ofte farger med mye sorthet mot liten mengde farge som fungerer best, og ikke minst i naturens egne fargetoner. Et lite tips fra eksperten er hvite hus i åpne områder, sort og grått eller rødt mot grønn vegetasjon, og ikke minst harmoni i kulører i byggefelt. Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette.


Tenk på lyset og årstidene. Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. Mange skifter farge på huset i sommer, og fargehandlere begynner å merke at trenden med hvite og grå hus avtar etter en lang fargeløs epoke. Ja, interessen for farger er økende, og det er bra, for vi trenger farger. Hver enkelt farge er derfor nøye utvalgt og testet av vårt laboratorium for å tåle påkjenningen fra det varierende norske været.


Hvilken farge passer best når du ser deg rundt? Kanskje en farge dominerer. Valg av farge på hus utvendig avhenger av type hus , området, trender, og noen ganger av nasjonale og lokale tradisjoner. Når veggene er rene og tørre etter vasken, og grunningen har fått tørket skikkelig, kan du begynne med selve malingen av huset ditt.


Dette er kanskje den mest givende delen av prosessen. Du får god hjelp hos din lokale forhandler til å velge ut gode produkter, som pensler og ruller. Det eneste du skal gjøre, er å ta et bilde av det du skal ha malt, og deretter velge en farge i appen.

Når du har pekt på området som skal males på bildet, skifter appen automatisk ut den opprinnelige fargen med den nye. Jotun Yunik Jordan Ernst P. Maler like bra ute som inne – i all slags vær. Skal du male husvegg eller vinduer utvendig , er appen til stor hjelp. Slik velger du riktig farge når du skal male huset utvendig , og får guide til fargevalg på de. Her ser du våre mest populære farger til hus -fasaden.


Hvis du vil prøve deg frem og fargelegge hus , trykker du ’Se flere farger’ og prøver vår store fargevelger. Her på siden får du også inspirasjon, veiledning og how to-guides til hvordan du best fikser, vedlikeholder og frisker opp huset ditt, slik at du får akkurat det hjemmet du ønsker deg. I Norge bruker vi mest gran og furu til utvendig kledning av hus , men stadig flere benytter seg av andre tresorter. Du må også velge om du ønsker liggende eller stående kledning. I noen områder kan kommunen ha restriksjoner på valg av kledning.


De fleste hus er penest med en mørkere grunnmur. Den gir huset tyngde og ankrer det til grunnen. Butinox Futura Grunnmur er utviklet for bruk på sokkeletasjer og grunnmur, og gir en silkematt overflate som er lett å rengjøre. Det er lurt å male vinduene i grunnmuren i samme farge som muren.


Mange hus og hjem med utvendig løvtre-kledning har overlappende trebor enten i nederlandsk stil eller shiplap. I dette hjemmet har man beholdt avstanden mellom trebordene. Det slipper inn lys og skygger der det vanligvis ikke ville synes, noe som gir dybde til bygningen som helhet.


Et hus utvendig fargevalget har tre elementer, som alle skal være kompatible. Kroppen fargen på huset ditt utvendig er den dominerende fargen og er vanligvis på ytterkledning eller stukkatur. Trim farge er funnet på konsepter, soffits og vindu og dørkarmer. Dialekten fargen er ofte en kontrastfarge, kanskje på døra.


Med Butinox Futura kan du velge mellom et elegant helmatt utseende eller et stilrent halvblank utseende. Prøv fargevelgeren og finn den fargen du liker best.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg