onsdag 20. november 2019

Varmt vann fra springen

Ingen minimumsordre - Kjøp nå! Finn de beste prisene på nettet. Kobberinnholdet vil variere noe rundt om i landet, avhengig av hvor surt vannet som leveres fra vannverket er. Surt vann tærer nemlig på metalliske rør, og fører til økt tungmetallkonsentrasjon i vannet , forteller Vidar Lund.


Varmt vann bør heller ikke brukes til koking.

Vannet fra springen er sannsynlig ufarlig. Men hvis det går galt, kan du altså bli veldig syk. Kok varmt vann lenge.


Hvis man likevel vil ta sjansen, bør man bruke en gammeldags kjele på komfyren. En vannkoker når typisk bare så vidt opp på kokepunktet før den stopper. Og jo lenger tid vannet koker, jo bedre.


Det å fylle opp vannkokeren med varmt vann fra springen , for at tevannet skal koke raskere, er derfor ingen god løsning. Det er av samme grunn heller ikke greit å bruke lunkent vann fra springen når du baker, selv om baksten skal inn i ovnen etterpå.

Kaldt og varmt vann styres som på en ordinær kjøkkenkran, mens man åpner for det kokende vannet ved å trykke ned to ganger og dreie på et separat grep på kranen. Quooker er SINTEF-godkjent. Forestill deg at du kunne spare ti energi og plass på kjøkkenet - alt på en gang. Det er det GROHE Red kan gjøre for deg: et vakkert og pålitelig system som leverer kokende varmt vann rett fra springen - trygt og umiddelbart.


Når du oppdager alle fordelene ved denne bemerkelsesverdige hjelperen i kjøkken ser du aldri tilbake. Hvis du faller for fristelsen å bruke varmt vann fra springen til matlaging, må du koke det i en gammeldags kjele, og ikke en vannkoker. Det å drikke varmt vann fra springen , anbefales derfor ikke.


Skal du bruke vannet i matlaging og trenger å koke det, er det jo dessuten mer energieffektivt å ta kaldt vann fra springen , sier Uhl. Professor ved Institutt for vann - og miljøteknikk ved NTNU, Sveinung Sægrov, bekrefter dette. Du skal lage deg en kopp te.


Ville du ha tappet varmt vann rett fra springen for å lage koppen med te? En indre stemme forteller deg kanskje at det ikke er sunt å drikke det varme vannet i springen , men. En 2liters bereder med varmeelement på kW bruker i overkant av åtte timer på å varme opp vann fra vannledningene fra grader til grader.


Under normal bruk tømmer man heldigvis aldri tanken helt for varmt vann , som regel ikke i nærheten. At man har såpass store tanker er altså både helsemessig og praktisk begrunnet. Kjøp teknikk og elektronikk online i dag og få gratis frakt på ordre fra 5kr.

Men vi bør være forsiktig med å bruke varmt vann fra springen til matlaging, sier professor Sveinung Sægrov ved Institutt for vann - og miljøteknikk ved NTNU, til KK. Og han er ikke alene om å advare mot dette, han får også støtte fra Line Ruden, seniorrådgiver ved Mattilsynets seksjon for hygiene og drikkevann. Dette gjelder både vann fra springen og vann på flaske. Jeg har hørt at det ikke er er bra å bruke varmt vann fra springen til matlaging , pga bla kopper. Nei, grunnet noen trallala bakterier som liker seg i varme rør.


Men hun kjenner ikke til at noen har blitt syke av å drikke varmt vann fra springen eller bruke det i matlagingen. Nei, men det betyr jo ikke at ingen har blitt det. Så for sikkerhets skyld vil jeg anbefale å bruke friskt vann fra springen , sier Stavsholt Bujordet.


Selv gjør hun alltid det, selv om tiden er knapp. Nordmenn flest er vant til å drikke vann rett fra springen og tenker ikke videre over det, men med en gang vi reiser ut av landet blir vi kanskje noe mer skeptisk. Mange har opplevd å få urolig mage av å drikke vann som ikke er beregnet som drikkevann, noe som selvfølgelig er veldig kjedelig når man er på ferie.


Dette er spesielt tilfelle for bruk av kokende vann fra springen , for eksempel pre-skylling av de retter eller renne av vaskevannet. Enn vanlig springvann med varmt vann er absolutt den mest gunstig, forutsatt at det ikke er for langt unna fra kjelen. For eksempel kjelen på loftet, så ventetiden for varmt vann er lengre og det er brukt mer vann.


Selv om risikoen for å bli kobberforgiftet av vannet i springen ikke er veldig høy, anbefaler Vidar Lund at folk setter av de ekstra minuttene det tar å koke opp rent, kaldt vann fra springen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg