tirsdag 13. september 2016

Lys i blomsterbed

Test lyset Punktbelysning i hagen kan gi en skulptur, et tre eller et blomsterbed nytt liv. Her gjelder det å være kreativ og finne ut den beste måten å sette lyset på. Det kan gjøres med en naken pære og en bit hvit kartong.


Legg inn blomstringsti farge, krav til lys , plantetype og evt. Ganske raskt kom det flere typer lamper og lyskilder til innendørs bruk, men ute holdt det ene, store lyset stand lenge.

Andre velger å bygge inn lys i murer og belegningsstein. Noen ønsker å spotbelyse enkeltgjenstander, trær eller blomsterbed , slik at de blir flotte blikkfang. Har man stier eller gangveier i hagen kan stolper være både praktisk og dekorativt. Man kan også sette opp lignende belysning i blomsterbedene for å skape små lyspunkt i hagen. Lys på terassen er hyggelig i dunkle sensommerkvelder.


Lys i vakre blomsterbed eller på busker og trær kan skape hyggelig stemning. Lysretning: Tenk på hvor du trenger lyset og velg lamper som styrer lyset dit.

I mange tilfeller er lamper som lyser rett ned den beste løsningen ute. Da får du lyset i gangsonen uten å bli blendet. Stas at de kom innom på en vaffel og si hei til oss. De ville se hva vi holder på med i Lyset i hverdagen, og vi fikk mye skryt for innsatsen vi gjør. Sist vi var på Capralhaugen la vi merke til de fine bedene som var utenfor, så i dag hadde vi planlagt å renske opp i pottene og kassene utenfor, fjerne fjor årets planter, og plante nye.


Uansett hva du velger, er disse rådene felles: Ønsker du flere blomsterbed i hagen, er det smart å planlegge. Lag en skisse og tegn inn blomsterbed og planter. Et vakker blomsterbed har du gleden av år etter år fra tidlig vår til sen høst. Alt som kreves er litt planlegging, planter som trives sammen og et ønske om å skape noe fint i hagen.


Tenk blomster, gress og blad i ulike farger og høyder. De kan lyssette et helt rom, men kan også bidra med fokusert lys , for eksempel mot et maleri. Du bør derfor satse på spotter med en eller flere lyskilder alt etter behov og formål. En spot med flere lyskilder rettet i alle retninger av rommet vil bidra med et behagelig lys.


Med blomsterbed står ikke alltid resultatene i forhold til innsatsen. Det er mange variabler, fra hvilke stauder man velger, hvordan de plasseres i forhold til hverandre, jordkvaliteten, når de ulike artene blomstrer og hvor selve bedet ligger med tanke på sol og terreng.

Derfor er det ekstra viktig med planlegging. En lyktestolpe kan bli et stort og vakkert blikkfang som kaster lys på omgivelsene under og rundt seg. Lyktestolper finnes i mange ulike stiler og utførelser.


Langs mindre stier i hagen tar pullerter og blomsterstolper seg flott ut. Disse kan også plasseres i be for å kaste lys over blomster og andre vekster. Når du skal planlegge og lage blomsterbed er beliggenhet avgjørende for hvilke planter som trives siden de har ulike krav til lys , skygge, jordtype og fuktighet. Næringsrik jord med jevn fuktighet fungerer godt for de fleste arter.


I tillegg er nok lys viktig for blomstringen, så en plassering med nok soltimer er lurt. Her får du svarene på alt du lurer på om LED! LA DET BLI LED: LED kommer til å ta over alle lyskilder vi har i dag. LED-spotter i taket er både lekkert og energibesparende!


Hvis du vurderer utebelysning knyttet til blomsterbed og lignende, kan du sette en stikk-kontakt i blomsterbedet (de kommer også på jordspyd), og så kan du stikke forskjellige typer utebelysning ned i jorden og koble på. Med solarlys kan du lyse opp gangstier, blomsterbed , uteplassen, terrassen eller få på plass det lille ekstra til sommerfesten. Solcellelamper og solcellebelysning er svaret! Hos oss finner du et stort utvalg i flere typer lykter, lys og lyslenker til en svært god pris, og det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvor lysene kan. Spørsmålet er heller: Hva er formålet med lampen?


Eller ønsker du å lyssette blomsterbedet med et mykt lys ? Anbefalt lumenverdi avhenger av formålet med utendørslampen. Våre fagfolk gir gjerne flere råd for konkret bruk eller generell informasjon. Har du gangvei eller stier i din hage kan stolper med utebelysning være både veldig dekorativt og praktisk.


Stolper setter et unikt preg på ditt uteområde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg