torsdag 4. juli 2019

Vannbasert terrassebeis

Merkevarene til lave priser. Nytt og tidligere behandlet treverk må vaskes grundig før påføring av terrassebeis. Nytt treverk bør stå ute et år før det vaskes og behandles. Når du maler med vannbasert trebeskyttelse, er det hovedsakelig snakk om en overflatebehandling som motvirker fukt og sopp i treet. Her er det et godt råd å velge trebeskyttelse, som lar treet puste og kvitte seg med fukt innenfra.


Dermed reduserer du risikoen for avskallinger og fuktskader i treet.

Klimaet er i endring og mange huseiere opplever utfordringer med økt algevekst, og ustabilt vær når man skal behandle terrassen. Beisen ble senest kåret til best i test i Hyttemagasinet nr. Velger du vannbasert , er det viktig at du etter hver hver tredje eller fjerde lengde låser rullen og tørker over for å fjerne overskytende beis. Med oljebasert terrassebeis trenger du ikke å tørke av overskytende beis, men det anbefales å etterstryke når man ruller for å få et pent og jevnt resultat. Råd og tips - Gammel olje eller beis fjernes med Butinox Terrassefornyer.


Den inneholder pigmenter og UV-stabilisator som beskytter treverket mot sollysets nedbryting og filmkonserverende middel mot svertesopp. Før kunne det være problemer med at løsemider i vannbasert maling avga gasser til innemiljøet i lang tid etter påføring, men dette er ikke lenger vanlig i vannbaserte malingstyper. UV-stråler er en måte å beskytte treverket på.


Det betyr at vannet lett vil trenge inn i bart treverk og sørge for at det er fuktig mye lenger enn det har godt av.

En ekstremt dypt penetrerende silikonalkydbasert terrassebeis som fremhever treets naturlige utseende og sikrer en vannbestandig beskyttelse uten å bygge sjikt. Alle typer terrassebeis krever forarbeid hvis det skal bli pent og holde lenge, forklarer Nielsen. Konserveringsmidlene som er tilsatt en rekke malingstyper (både vannbaserte og oljebaserte) kan være allergifremkallende for følsomme personer. I tillegg krever de vannløselige at du har en periode med oppholdsvær. Kommer det vann på beisen før den har herdet får du hvite flekker, avslutter malermesteren.


Den egner seg godt for alt impregnert tre utendørs der en kulørt overflate ønskes. Eksempelvis terrasser utendørs, hagesnekkerier og møbler. I bunn og grunn kan man skille mellom to typer vannbasert og oljebasert. Hvor de respektive har forskjellige løsemidler. En vannbasert maling er en maling der bindemiddelet løser seg opp i vann.


En akrylmaling faller under blant vannbaserte malinger. Malingstypen regnes som luktsvak og mer miljøvennlig. Terrassebeis er en silikonalkydbasert oljebeis med en høy vann- og UV-resistens.


Vi kjøpte impregnerte treheller og terrassebeis fra ulike produsenter. Dette er et vanskelig utgangspunkt, fordi terrasseheller neppe er et prima produkt. Dermed har produktene i testen fått dårlige forhold. Jotun, som er produsent av Trebitts terrassebeis , mener Hyttemagasinets testmetode er mangelfull og at den delvis ikke er i tråd med produsentens anbefalinger: Hyttemagasinet har påført to strøk av Trebitt – Jotun presiserer at bruksanvisningen anbefaler bare ett strøk, og at overskytende beis må tørkes bort relativt fort.


Oljen gir et mer variert spill i treverket, men om vedlikeholdsintervallet betyr mer for deg bør du velge en vannbasert terrassebeis , sier Heidi Sørensen. Denne oljen fra Nordsjö er brukt på Heidis terrasse.

Vedlikeholds-intervallet er år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg